Hjemmelavet syrensaft 💜

Om Ipad brug og vaner, samt genbrugselektronik ♻︎

Annonce // Refurb

For et par år siden læste jeg en artikel om elektronikaffald, også kaldet E-waste, som skræmte livet af mig. (Robinson, B. 2009. ”E-waste: An assessment of global production and environmental impacts”’.)

Jeg valgte at oversætte den til dansk og dele den på min facebook, fordi jeg havde et kæmpe behov for at dele den viden med folk omkring mig. Nogle af pointere var følgende;

Den globale produktion af elektronikaffald er estimeret til at være 20-25 millioner tons om året.

Elektronikaffald har en sammenhæng med et lands bruttonationalprodukt – det betyder, at i takt med, at resten af verden bliver rigere, stiger mængde af elektronik affald også.

Afskaffelse af elektronik affald foregår nogle steder ved afbrænding eller opløsning i syre, med frygtelige miljøkonsekvenser og konsekvenser for de mennesker der håndterer affaldet på den måde.

– Derfor er det super vigtigt, at vi selv håndterer vores affald lokalt, håndterer det korrekt og går foran på den front!

Og hvor havde de ret – På nuværende tidspunkt er mængden af elektronikaffald globalt set estimeret til 50 millioner tons om året. Kun 20 % genbruges, og hvis ikke vi gør noget anderledes, så regner man med, at mængden af elektronikaffald vil fordobles og stige til 120 millioner tons (!!!) om året i 2050. (World Economic Forum 2019: ”A New Circular Vision for Electronics: Time for a Global Reboot”)

(Du kan læse min oversættelse i bunden af dette indlæg)

Jeg har indgået et samarbejde, som jeg virkelig har glædet mig til at dele med jer; med Refurb.dk, der sælger genbrugselektronik 🌱♻︎

Vi er blevet så hamrende gode til at genbruge og tage bevidste valg på så mange områder, men der er stadigvæk nogle steder, hvor vi halter lidt efter; nemlig ved elektronik. Og det giver god mening. Det virker ikke så lige til at genbruge elektronik; det er ikke noget vi kan fikse selv og give nyt liv, når det bliver slidt eller går lidt i stykker.

Vi er egentlig ikke den store gadget familie herhjemme, men selvom det næsten er fy-fy at sige det, så har pigerne altså en iPad hver. Og det er også en smule løgn, for det er hele familiens, og jeg bruger dem også, men vi har altså to, så de kan sidde med én hver, når det er.

Vi har (endnu) ikke bestemte iPad regler, for vi har erfaret, at tingene går en rimelig fornuftig gang herhjemme og det ikke har været nødvendigt. I perioder har pigerne været lige lovligt optagede af you-tube videoer med Elsa sange, hvor vi har fået lidt ondt i maven. Der skal jo ikke meget til før man tænker, at nu er man igang med at skabe små asociale monstre. Så når de hver eftermiddag siger ‘Jeg vil se iPad’, eller man sågar kan vågne op lørdag morgen og opdage, at er stået op, har listet sig ind i stuen og sat sig med en tablet, så går vi i selvsving og gemmer dem og prøver at distrahere dem om eftermiddagen, så de glemmer alt om Ramasjang App’en mm. 😅

Men så lige pludselig, så glemmer de den og så er den ikke fremme i flere uger. Jeg tror egentlig det handler om de perioder hvor vi er trætte og har brug for afslapning og de perioder, hvor vi foretager os en masse spændende, så ipad’en slet ikke får tid. Jeg håber lidt vi kan fortsætte sådan; med at fylde vores liv med en masse spændende, også på alle de helt almindelige hverdags eftermiddage, at iPad’en ikke kan konkurrere med dét. Og samtidig også, at vi vil være bedre til at overgive os i underskudsperioderne og lade det være okay!

Ipad’en er blevet brugt alt for meget de sidste måneder, men det var min redning midt i mit kvalmehelvede og fred være med det. Desværre skete der også dét, der ofte sker når børn har elektronik i hånden 😬

Den ene fik en hæslig omgang af husets mindste, og den var ikke engang var mere end halvandet år gammel. Jeg hader tanken om at skulle kyle ny elektronik ud. Det er nemlig i produktionen af elektronik, at produktet har sit allerstørste miljøaftryk i form af energiforbrug , så for mig, er en fornuftig levetid virkelig vigtig.

80 % af energiforbruget i hele produktets levetid, ligger faktisk i produktionen!

Derfor er det jo mega fedt, når virksomheder vælger at basere sig på genbrug af elektronik, så produkterne netop får en lang levetid!

Refurb opkøber brugt elektronik, eksempelvis når virksomheder eller det offentlige laver udskiftninger af deres tablets, computere eller telefoner, og så giver de den gamle elektronik nyt liv med datasletning, reparation og opgradering, og sælger videre til private og virksomheder. Det sparer miljøet for mange tons co2 når elektronik købes brugt fremfor nyt!

Refurbs grundsten er cirkulær økonomi og, at sælge kvalitetsprodukter til en bedre pris end tilsvarende nyt – med 12 måneder garanti.

Vi bruger iPads til meget mere end you-tube videoer; vi bruger dem også til at være kreative. Eksempelvis googler jeg tit billeder, når vi skal lave noget, så pigerne kan se eksempler for deres øjne og prøve at skabe det samme selv eller blive inspireret til at lave noget andet. Jeg bliver nemlig selv inspireret på den måde. Igennem billeder på Pinterest og instagram.

Sidst vi bagte kagemand, søgte jeg eksempelvis på billeder som pigerne kunne se på imens de pyntede bollerne.

 

 

 

Jeg selv bruger den gerne til at læse magasiner på eller til at følge med på online yoga, især når vi er på farten 🙌🏼

 

Lidt om genbrug af elektronik:Elektronikaffald adskiller sig markant fra husholdningsaffald, især grundet farlige stoffer, der kan skabe alvorlige miljøproblemer hvis ikke affaldet håndteres forsvarligt.

De stoffer er blandt andet bly, cadmium, kviksølv, bromeret flammehæmmet plast og PBC (polykloreret bifenyl)

Selvom elektronikaffald kun udgør 2 % af verdens samleede mængde affald, så står det får 80 % af de giftige affaldsstoffer der udledes ved forbrænding af elektronikaffald!

Derfor er det super vigtigt, at affaldet håndteres korrekt og, at de dele der kan genbruges, genbruges;

Elektronik indeholder først og fremmest værdifulde metaller som guld og sølv, som kan genanvendes. Når du afleverer eleektronikaffaldet på en affaldsstation, er der typisk en virksomhed tilkoblet, som kan nedbryde elektronikken i geneanvendelige dele, så det ikke bare bliver forbrændt. De sørger også for, at de giftige stoffer i elektronikken håndteres forsvarligt.

Refurb genbruger 95-98% af alt der kommer ind og sender de resterende 2-5% sendes til genanvendelse.

Derudover har Refurb også andre fine miljøtiltag:

De køber brugt pap og emballeringsmaterialer til at sende deres produkter, for også at reducere miljøbelastningen her, og forsøger også at genanvende så meget som muligt af det emballage de selv modtager varer i.

Deres hjemmeside er CO2-neutral – de har nemlig opkøbt CO2-kvoter svarende til den energi, deres servere bruger. De bruger energi fra vedvareende energikilder som vind og sol og så er deres eget IT-udstyr i øvrigt også genbrugselektronik.

Refurb er altså en virksomhed der går forrest i den grønne omstilling, med sådan et fint værdisæt og så mange tiltag, der bare er et plus udover dét faktum, at de sælger genbrugselektronik til gode for alle os andre 🙌🏼

Du kan læse meget mere om deres tiltag her.

Oversættelse af videnskabelig artikel om miljøeffekten af elektronikaffald:

‘’E-waste’’ udgør kasserede elektroniske apparater som især computere og mobiltelefoner, der har en uforholdsmæssig kort levetid.
Den globale produktion af E-affald er estimeret til at være 20–25 millioner tons om året. Mestendels bliver produceret I Europa og USA.
I de kommende år, vil Kina, Østeuropa og Latin Amerika blive kæmpe producenter af E-affald. E-affald har nemlig en sammenhæng med et lands bruttonationalprodukt (BNP).

E-affald indeholder værdifulde metaller som eksempelvis kobber, der kan genbruges, men håndkraften der skal til at adskille delene så det kan anvendes igen er dyr, og derfor er det ikke den vej alle følger.

Afbrænding af E-affald genererer en masse skadelige stoffer, der ikke på nogen måde kan sammenlignes med de stoffer, der frigives ved afbrænding af almindelig affald.
Og det værste er, at rigtig meget E-affald simpelthen bare bliver gravet ned. Men ikke hos os selv – det bliver fragtet til de fattige lande, selvom det er ulovligt, og gravet ned dér.

Her bliver det afbrændt eller opløst i stærk syre, imens menneskerne der gør det, på ingen måde er under beskyttelse, ej heller miljøet omkring.

Det betyder, at der sker en ekstrem lokal forurening, som har negative konsekvenser for arbejdernes helbred, når de optager de farlige stoffer både igennem hud og ved indånding. Men udover dét, så vandrer det også ud i omkringliggende vandområder og forurener vandet og dermed også de afgrøder der dyrkes ved brug af vandet, ligesom andre produkter der fremstilles med vand.

Madvarerne bliver spist af de lokale – men de bliver også eksporteret til andre lande.
Lige såvel som andre produkter, produceret i områder med E-affald bliver eksporteret til andre lande. Som eksempelvis legetøj. Og så bliver vores børn udsat for de farlige stoffer.
Derfor har vi, de rige lande en stor interesse i, at finde en løsning på problemet med E-affald, men ligesom det altid kræver, at folk står sammen når vi skal opnå resultater, så er det også vigtigt, at den enkelte gør noget ved problemet.

(Robinson, B. 2009. ”E-waste: An assessment of global production and environmental impacts”.)

..LAD VÆRE at smide dit e-affald i skraldespanden. Det er også ledninger og lignende.
Indlevér det på en genbrugsstation, så det kan håndteres korrekt.
Affaldssortering er drønvigtigt og øger muligheden for at vi kan genanvende og skabe nye ressourcer ud af affald.

Tak fordi du læste med,

Sus ♡

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Hjemmelavet syrensaft 💜