Første 'måned' som selvstændig og et kig til marts 🌱

Køkken i genbrugsklæder 🌱 FAQ

Mit dejlige, dejlige køkken, præcis som jeg forestillede mig det længe inden jeg overhovedet havde et hus at bygge køkken i. Da Daniel og jeg flyttede ind i den gamle erhvervsejendom på Amager, havde vi en klar mission om at bygge det bedste på den billigste måde, og især anvende genbrugsmaterialer. Jeg ville have et køkken i smukt træ – men ikke betale for en snedkereret udgave. Så vi fandt den billigste Ikea køkken som skelet og byggede derfra vores køkken op i dét udseende vi ønskede os. I spørger rigtig meget om de samme spørgsmål, så derfor tænkte jeg at lave en lille FAQ herinde, så svarene igen og igen kan findes frem, uden at jeg skal skrive det samme igen og igen.

Først og fremmest vil jeg gerne kreditere min mands barndomsven, tømrermester Kennet A.

Daniel og jeg er rigtig dygtige til at skabe ting selv, men vi er ikke professionelle håndværkere og vi tør kun kaste os ud i projekter, når det ikke skal være 100 % præcist på millimetermål. Daniel er uddannet vvs’er, så han har helt sikkert håndværkersnilde, men da køkkenet skulle beklædes skulle alle brædderne skæres så nøjagtigt, at vi ikke risikerede at skufferne stødte mod hinanden når de åbnede – og samtidig måtte de heller ikke være så meget som en millimeter for korte, for at ødelægge udseendet på køkkenet. Kennet er en absurd dygtig håndværker, og dem er der fandeme ikke mange af! Han har øje for detaljer og det skulle ikke være andre end ham, der hjalp os med at skabe vores drømmekøkken.

Se bare, hvor mega fint vores ovn er pakket ind i det smukke genbrugstræ. SÅ flot håndværk!

Men hvor er træet fra?

Det er gamle stilladsbrædder fra Genbyg. Genbyg har et fantastisk udvalg af genbrugs-byggematerialer, men de er også absurd dyre. Det er en skam, at det skal være så dyrt at købe genbrug, når vores klima har så alvorligt behov for at bygge- og renoveringsprojekter i højere grad består af genbrug.

Hvordan er køkkenet beklædt?

Træet er en planke som hylden der hænger over elementerne. Det er en 5 cm tyk planke, som vi har fået halveret på et savværk. Det ville nærmest være umuligt at beklæde skufferne med 5 centimeter tyk træ – nu fik vi ene beklædning på 2,5 centimeter og så fik vi i øvrigt to skaller at beklæde med. Træet er skruet på inde fra skuffen. Der blev forboret to huller i hver sin side af skufferne og skruet indefra og ud, så beklædningen blev fæstnet uden skruehuller ude på fronterne.

Og hylden?

Den har vi blot lavet ved at hænge en hel planke op i tre læderstropper.

Hvordan har vi behandlet træet?

Vi elskede patinaen på plankerne, og derfor har vi ikke gjort særligt meget ved dem. De var malet med grøn og lilla maling nogle få steder, som vi forsøgte at slibe let af, men ellers sleb vi ikke rigtig plankerne, af frygt for at miste den smukke patina. Så de er blevet vasket og efterfølgende behandlet med en helt almindelig økologisk rapsolie.

Hvad med bordpladen?

Bordpladen har vi selv støbt af beton. Vi var bange for at lave en massiv bordplade, fordi vores gulv i forvejene er ekstremt tungt. Så vi lavede bordpladen med en kerne af wediplader. Det skulle vi desværre ikke have gjort, for med varmen i rummet har wedipladen slået sig, nærmest som træ – og da kernen slog sig og begyndte at bue, knækkede betonen ovenpå naturligvis. Det betyder, at vi har til gode at lave en ny bordplade. Men jeg synes faktisk bare den er små smuk og rå, og den fungerer. Vi kunne simpelthen ikke få den helt jævn og blød med betonen, så derfor spartlede jeg den med ren cement og det er dét, der giver farvespillet og den rustikke overflade. Næste gang tror jeg vi støber med en form for flydespartel eller lignende.

Og murstengulvet?

..er lavet af gamle mursten. Vi har selv samlet dem fra alverdens byggeaffald, rengjort dem og halveret dem, for at få et tyndere gulv. En mursten er ca. 10-12 cm bred, så når den stilles på højkant ville vi altså få et meget tykt gulv, hvis vi ikke havde halveret dem. Nu er gulvet derimod 5-6 centimeter tykt og det gør også, at det tager meget kortere tid at opvarme. Der er nemlig gulvvarme nedenunder murstensgulvet. Et sådan gulv bliver enormt koldt om vinteren, så jeg vil slet ikke anbefale nogen at lave det uden gulvvarme.

Fordi murstenene har forskellige størrelser – og det har de altså bare når det er byggeaffald og ikke nyproducerede sten i ens størrelse – så er gulvet også en smule ujævnt. Jeg brugte enormt lang tid på at lægge gulvet, fordi det var et puslespil. Jeg lagde aldrig en mursten på 5 og 6 centimeter lige ved siden af hinanden, men fandt en sten på 5,2 centimeter, 5,5 centimeter, 5,8 centimeter og lagde imellem de to. Derfor er gulvet lavet i ‘bølger’ og ikke med 1 centimer imellem stenene, til at slå sine tæer på. Fordi murstenene også har forskellige længder, var det enormt svært at lægge murstenene i sildeben, uden at det skred for mig. Det handler også om, at jeg er enormt omhyggelig i sådan noget arbejde og ville at alle fugerne som udgangspunkt var ens, og det kræver bare sin mand når stenene er forskellige i størrelse. Det er altså ikke for sjov at lave sådan en murstensgulv – der er en grund til at du får meget, meget svært ved at få en murer til at lægge sådan et gulv for dig. Fordi, at professionelle, der skal kunne stå inde for deres arbejde, bliver sat på prøve med sådan en opgave.

Er det behandlet?

Gulvet er behandlet med en mat betonlak. Det er en slags microdispers, som man også bruger til at ‘lukke’ overfladen når man eksempelvis har rå murstensvægge. Det forsegler gulvet, så det ikke tager imod væske, der spildes på gulvet. Mursten er ellers ekstremt sugende.

Er det svært at gøre rent?

Det er faktisk næsten svært for mig at svare på. Hvis du er vandt til at kunne køre sådan en flad gulvmoppe henover dit keramiske flisegulv en enkelt gang og så vupti, ja, så vil du synes at dette er besværligt. Det er heller ikke et gulv man fejer, det fungerer ikke med de små ujævnheder. Men det kan støvsuges som alle andre gulve.. Jeg vasker det med en klassisk gulvmoppe, og fordi det er forseglet, er det ikke et gulv der er hårdt at skrubbe rent. Så altså ja, det tager nok lidt længere tid at rengøre men til gengæld så skjuler de mange smukke farver, patinaen og ujævnhederne gamle rosiner og støvfnulder til UG, og det er sgu noget jeg ka’ li’….

 

Du kan i øvrigt se byggeprocessen i indlægget her.

Sus ♥

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Første 'måned' som selvstændig og et kig til marts 🌱