Brownie-snickerskage

Bæredygtige aktiviteter med børn

Jeg er ærligt talt selv lidt træt af at skulle kaste termet ‘bæredygtig’ ned over dette opslag, men jeg ved, at I ved præcis hvad jeg mener, når jeg skriver det – aktiviteter der ikke handler om at gå i Dinos legeland, tivoli eller købe nyt legetøj. Aktiviteter der er lidt mere i ét med naturen og som har nogle gode værdier bag ♡

Jeg blev i sidste uge kontaktet af en journalist vedrørende bæredygtige aktiviteter til en artikel, og hold da op, hvor blev det lige pludselig relevant. Jeg spurgte jer om i havde flere bud end dem jeg selv har, og jeg tænkte at samle det hele i et blogindlæg, so here goes. Medmindre regeringen går ind og laver et udgangsforbud lige udover ifht at handle ind, for at forhindre smitte af Corona-virus, så er der altså en masse fine aktiviteter lige her. Nogle få af dem kan allerede ikke benyttes, men det kan de i fremtiden, og dette indlæg er jo relevant også ude i fremtiden 🙂

Jeg har delt det op i kategorier:

Natur & Krea

 1. Gåtur i skoven eller ved strandeenge og plukke græsser og blomster til at lave blomsterkranse. Til at lave blomsterkranse skal man naturligvis gerne bruge nogle materialer, i hvert fald noget ståltråd eller snor. Jeg bruger tyk blomstertråd til at skabe basis, grøn blomstertape til at gøre denne blomstertråd mindre glat, og ståltråd til at binde grønt på. Jeg har faktisk lavet en mindre guide til det i mit indlæg fra min 30 års fødselsdag, hvor jeg havde netop blomsterkranse-binding for mine gæster. Vi elsker i øvrigt at plukke prydgræsser og tørre dem til evighedsbuketter, som vi gerne giver i værtindegaver eller eksempelvis fin, naturlig pynt i gavebåndet på gaver.                                                                                                       
 2. Sanketur. Måske kender du ikke udtrykket, men at sanke er bare et andet ord for at indsamle, måske til din egen mad. Du kan sanke stort set alle sæsoner, og det er i hvert fald noget jeg og mine piger er fuldstændig vilde med. Det kan være svampe til din svamperisotto – start med de nemme svampe og brug et opslagsværk til ikke at vove dig ud i giftige svampe! Det kan være hyben og hybenrose blade, til at lave pink saftevand, som jeg har en opskrift på i dette indlæg, da vi sankede og lavede en masse spændende af naturens råvarer til Noelles 4 års fødselsdag. Det kunne være havtorn til syltning, der er god til desserter eller i gryderetter. Rød kløver, lavendel, (mynte fra haven) til hjemmelavet the. Vi købte sidste år bogen SANK og den er så begyndervenlig, også til at starte med at sanke og spise ukrudt og blomster som vejbred og klokkeblomst. Se også eventuelt Vildmad.dk.                    
 3. Byg insekthoteller. Det er en fin lille kreativ leg, hvor man kan samle alverdens fra naturen og skabe et lille paradis for insekter. Grene, grankogler o.l. samles i en trækasse eller andet. Du kan se en guide på et insekthotel på Bolius.
 4. Træsnitning (og snobrød). Hvis der er noget vi godt kan lide, så er det at lave mad over bål, og snobrød er jo en perfekt lille aktivitet med gode barndomsminder tilknyttet. Men inden man laver snobrød, kan man også snitte pinde til det, med sine børn. En af mine følgere foreslog umiddelbart meget fornuftigt at små børn kunne gøre det med en kartoffelskræller, men jeg har ikke selv prøvet det.
 5. Picnic. Vi skal have frokost hver dag, men prøv at bytte den klassiske frokost ved middagsbordet ud med en madkurv og et tæppe på jorden i skoven, i haven – eller måske på en bænk på en legeplads. I kraft af, at vi mødes med vores legegruppe rundt på forskellige legepladser, spiser vi ofte frokost i det fri på bænke på de pågældende legepladser og jeg synes sgu det er hyggeligt!
 6. Samle sten og skaller ved stranden til at male på eller være kreative med. Vi har brugt muslingskaller til at lave havfrue-rullinger af brugte toiletruller. De kan bruges til at lave ‘sommerhus’ ophæng, sådan nogle uro artige nogle. Sten kan males fine eller til forskellige spil, et udendørs kryds-og-bolle måske?
 7. ‘Land art’ – at skabe kunstværker på jorden som alternativ til tegning på papir med alt hvad der kan findes i naturen.

Hjemmehygge

 1. Så og dyrk-selv. Hvert år sår vi lidt til vores egen lille urtehave. Vi elsker især at dyrke cherrytomater og tomatplanterne vokser også helt vildt hurtigt, hvis man sørger for at vande dem. Du kan stille en balje udenfor og snuppe forårets regn eller bruge overskudsvand fra skyl af grøntsager til madlavningen – tomatplanter kræver nemlig vand hver dag! De kan sagtens være på en altan. Vi har også spiret spiselige blomster i år og der er altid den klassiske karse i vindueskarmen, eventuelt i gamle mælkekartoner. Man kan også udlægge et lille haveområde til bierne og så vilde blomster, hvis man har en have.                  
 2. Sy med stofrester. I julen syede vi eksempelvis julepynt af stofrester. Ikke noget med en symaskine, bare gammeldags nål og tråd og store sting. Sy let dukketøj af gammelt tøj, sengetøj eller stofrester, lav hjemmelavede scrunchies (måske nok med symaskine) eller andet pynt end lige julepynt. Sy patchwork tæpper af gammelt tøj/sengetøj mm. (nok også med symaskine).                                      
 3. Collager. Tag gamle magasiner og lav udklip. Børnene finder garanteret masser af farver og former som d følger sig tiltrukket af, selvom det er voksenmagasiner. Alternativt kan collagerne eventuelt klippes ud til påklædning til hjemmelavede påklædningsdukker! Tegn en ‘dukke’ og brug til at skabe tøj efterfølgende – husk de små flappe til at folde rundt om dukken.
 4. Lav skattejagt for børnene. Tegn et skattekort og lad dem gå på skattejagt – ude eller inde. Skatten behøver ikke engang være speciel for at skabe en succesfuld skattejagt, det er jagten der er sjov.

Andre aktiviteter

 1. Vi går rigtig ofte på biblioteket og leger, men inden vi blev ‘hjemmegående’ vidste vi faktisk nærmest ikke, at det var noget man kunne bruge som udflugt. ‘Jeg tror de fleste bibilioteker har indret børneafdelinger. Vores har masser af legetøj, legekøkken, udklædningstøj, interaktiv skærmleg samt læsehjørner. Vi bruger så mange timer på biblioteket og det går bare ikke af mode for ungerne! Her har du altså også muligheden, som mange af os glemmer; du kan låne nye børnebøger en gang om ugen uden at skulle købe nye, og hele tiden læse nye godnathistorier for dine børn!
 2. Tag på loppemarked og lær dine børn om genbrug. Det kan være børnefokuseret på eksempelvis børneloppen eller på sommerens loppemarkeder.
 3. Familie cykeltur. Vi har en kassecykel og den er simpelthen guld værd! Det er alternativet til køreturen på strandvejen, og få en stor is. Eller er jeg den eneste der havde sådanne ture med mine forældre? Vi smider børnene i cykelkassen og cykler rundt i vores nærområde. Det får vi hurtigt rigtig mange timer til at gå med! En tur ned til stranden, måske en is, en tur ind mod byen eller ud i det grønne. Da børnene var mindre tog de også snildt en lur i cyklen. Det er en aktivitet jeg elsker højt!
 4. Kanotur. Det kræver naturligvis noget transport for de fleste at komme til et område, men selve turen er en dejlig dag i naturen og en anderledes måde at være sammen på. Vi sejlede en del i kano på vores naturferie sidste år, og når vejret er til det, så skal vi på hygge kanotur til sommer oppe omkring Furesø.
 5. Samle skrald. Måske bare en tur rundt i nabolaget, måske en tur ved stranden. Det er jo så nyttigt og mange børn synes det er helt vildt sjovt at samle skrald. Én skrev, at de opdelte skraldet i alfabetisk rækkefølge – så får man jo også noget læring ud af det – vildt god idé!
 6. ‘Nøgle’ planter – jeg har selv bogen Flora, hvor planter kan slås op, så vi lærer meget mere om dem. Det kan være en fin aktivitet til at blive mere bekendt med naturen for lidt større børn.
 7. Krible-krable aktivitet. Tag en spand, fang nænsomt små kribledyr og studér dem, inden de sættes ud igen.
 8. Tag børnene med ud til pluk-selv (mest relevant i sommerperioden). Tag dem med ud og grav kartofler op på en gård, plukke jordbær og cherrytomater og gør dine børn bevidste om jord-til-bord. En fin måde at ændre på manges opfattelse af, at kød er noget man får fra køledisken og kartofler noget fra grønt-afdelingen 🖤
 9. Sheltertur. Ikke en ‘bare-lige’ aktivitet, men noget der kan gøres til en dagstur. Eksempelvis har vi Shelters på Amager Fælled. Det ville kræve en cykeltur på under en halv time at komme dertil, og så kan man bruge dagen i naturen, lave mad over bål og overnatte i det fri – og cykle hjem dagen efter. Hvis man har mod på det, kræver en miniferie altså ikke en booking af sommerhus eller mere luksus. Man må også gerne slå telte op, mange steder i Danmark. Se hvor du frit kan telte hos naturstyrelsen.

God fornøjelse og tak for inspiration til alle de søde mennsker der bød ind på Instagram ♡

 

2 kommentarer

 • Annika

  Hvor er de her idéer bare herlige ❤️ Min datter er nu lidt mere end tre år, så mange af de her finde og samle lege, er blevet så relevante. Dejligt at kunne lære og invi børn i processen omkring ting og hvordan man kan skabe sine egne små glæder og eventyr i hverdagen. Synes det er uhyre vigtigt at de lærer at være jordbundne i en verden hvor alt bliver gemt i skyen.
  Tak for inspiration ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Tak for din besked og dejligt du kunne bruge ideerne! Jeg synes også det er rart at se, at vi ikke skal bruge alt muligt kostbart legetøj til at have det sjovt. Nature is all we need 😃 Og så er jeg helt vildt med at børnene vokser op med ‘fra jord til bord’ – selvom vi ikke dyrker alt vores mad selv, så gør det en kæmpe forskel at de selv er med til at plante, dyrke og servere deres egne ‘afgrøder’ 🖤

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Brownie-snickerskage