Udvid dine grønne horisonter skridt for skridt 🌱

Miljø-ABC: Bæredygtighed – hvad betyder det lorteord? (8)

Hvad betyder bæredygtighed?..

Vi slynger allesammen ordet ud i flæng, uden at vide hverken hvad det betyder i alt sin enkelthed, eller hvilken dybere (etisk) diskussion der er omkring ordet.

Definitionen er straight up, at brugen af jordens ressourcer i dag, skal ligge på et niveau, der ikke går på kompromis med fremtidige generationers mulighed for at bruge samme mængde ressourcer – ALTSÅ, at vi ikke må ødelægge fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov, imens vi opfylder vores egne.

Det betyder altså, at vi skal finde en form for ligevægt, hvor vi ikke tager mere end der kommer.

Jeg ved hvad du tænker.. er der overhovedet noget, der så er bæredygtigt?.. For er vi ikke netop igang med at udtømme ressourcer? Forandre klimaet og dermed levesteder for mennesker og dyr, ændre/ødelægge muligheder for at dyrke? Er vi ikke ved at sende en helt anden verden videre til de fremtidige generationer? Imens vi går her og taler om bæredygtig livsstil? Antiklimaks, I know!

Men. Vi er jo en generation i højteknologisk udvikling. Og HVAD NU HVIS, vi kunne gøre det muligt for de fremtidige generationer, at opfylde deres behov, ligesom vi opfylder vores – blot på en anderledes måde? Hvad nu, hvis de kunne drikke MASSER af rent vand – men det eksempelvis var havvand, renset for salt og forurenende stoffer? Hvad hvis vi kunne gøre havvand til en væskekilde?

Hvad nu hvis vi blev så effektive til at lave ‘grønne tage’ (som er at plante bevoksning på hustagene, således at vi kan få lov at bygge, hvor der ellers var grønt, og så bare lige plante noget nyt grønt ovenpå tagene, så vi fortsat kan få co2 optag og albedoeffekt (som betyder at den grønne farve bedre reflekterer solstrålerne og dermed deres varme tilbage ud i rummet, end den sorte farve, som suger det til sig), så behøvede vi ikke så meget natur nede på jorden……

Hvad nu hvis vi opfandt maskiner, der kunne producere ilt!!!! Og hive co2 ud af atmosfæren! Så behøvede vi slet ikke planter! eller træer! WOW! Så kunne vi seriøst pløje og møve ned allevegne og være fløjtende ligeglade med at have tempererede skove og regnskove! Og så ville fremtiden simpelthen alligevel kunne trække vejret og have en tålelig co2 mængde i atmosfæren, helt uden planter og træers hjælp….. (så enkelt er det ikke, men….)

Ser I min pointe? Bæredygtighed er et ord, der er til at lukke op og skide i.

Bæredygtighed siger INTET om, hvad fremtiden skal have til rådighed for at opfylde deres behov – træer eller maskiner. Grundvand eller renset havvand. Bæredygtighed siger bare noget om, at vi ikke må kompromittere fremtidens livsgrundlag. Som vi alligevel gør. FORDI vi regner med at teknologien vil redde os ud af kattepinen. Jeps. FORDI VI REGNER MED, AT TEKNOLOGIEN REDDER OS.

Der ikke taget særligt meget stilling til, om fremtiden fortjener en verden der ser præcis ud som vores, måske fordi vi allerede ved, at det løb er kørt. Og problemet er, at vi ikke kan tage ud og spørge dem, hvad de vil have. Så det er op til os at vurdere det. Jeg synes ikke det er retfærdigt at vi bruger og bruger af naturens ressourcer eller kapacitetet og ændrer vores planet som vi gør. Men hvis kravet var, at planeten skal se ud som den gør, så var der nok blevet råbt seriøst vagt i gevær. Men det er der ikke – for vi har implicit taget stilling til hvad fremtidens behov er og vurderet, at vi godt kan bruge liiiidt mere og så bare kompensere med noget teknologi.

Bæredygtighed er netop et etisk begreb, hvor vi tager stilling til hvad fremtiden skal bruge. Men måske har de også lyst til at gå en tur i skoven, selvom der er maskiner til at lave fotosyntese.. Måske har de også lyst til at kunne drikke rent vand fra en kilde i skoven.

Og måske er det en fuldstændig irrationel diskussion – for fremtidens generationer er vores arv. De ville slet ikke være her uden os og vi er er produkt af dét vi foretager os. Hvis vores verden så anderledes ud end den gør nu, så ville de måske aldrig komme til verden. Super eksistentiel diskussion. Men min pointe er bare, at bæredygtighed er så uhåndgribeligt, og fyldt med så mange antagelser og værdier, som på ingen måde bare handler om, at bevare vores planet som den er nu, men om hvad vi kan prøve at bestræbe os på at give videre. Og derfor hader jeg simpelthen dét ord. Det er sgu ikke sådan, at fordi man laver en økologisk tøjkollektion, så har man ikke kompromitteret fremtidens muligheder. For som jeg har skrevet før, så ville det være KATASTROFALT, hvis al dyrkning pludselig blev økologisk, uden videre tiltag, for vi ville skulle bruge langt mere plads at dyrke på, grundet det lavere udbytte og dermed behov for mere plads for at producere samme mængde.

Det ville være bæredygtigt, hvis alt produktion blev indstillet til et niveau, hvor det var fulstændig i harmoni med naturen. Det vil sige, hvis vi indtrådte i en ligevægt, hvor vi ikke behøvede at afskove og dyrke større og større arealer eller fjerne natur for at bygge huse – eller hvor udledningen af co2 til atmosfæren ikke var større end det naturlige optag fra hav og jord. I ved, hvis vi lavede en tegning, hvor pilen opad ikke er større end pilen nedad. Og det kommer til at kræve teknologi vi slet ikke kan forestille os endnu, at nå dertil – at finde en form for ligevægt med den natur der omgiver os.

Derfor bliver jeg så forbandet træt af ordet, og jeg synes virkelig der mangler fokus på, hvad det har i sin reneste betydning, og om vi reelt kan tillade os at kalde noget som helst for bæredygtigt. Der er jo ikke nogen der har lavet et regnestykke, hvor de kan se, at de ikke ændrer på planeten, hvis de gør det på denne her måde. Vi kan naturligvis være stensikre på, at vores aftryk er mindre i den ene metode i forhold til den anden. Vi kan være fuldstændigt videnskabelig bakket op om, at det er bedre for naturen end alternativet. Altså at vi ødelægger den med lidt lavere hastighed. Men der er ærligt talt ikke en skid af det vi har gang i, der er bæredygtigt. basta.

..Og alligevel så ELSKER jeg det ord. Fordi det inspirerer. Fordi det kan være med til at ændre mindset og fordi det er et pejlemærke. Når jeg kalder plantebaseret hudpleje for bæredygtigt, så ved du, at der er mindre kemi og mindre forurening forbundet med produktionen og i produktet. Du ved, at det er mere miljøvenligt end alternativerne. Så når du ønsker at træffe bevidste valg, så ved du, at når du går efter såkaldte bæredygtige produkter, så gør du noget der er bedre for naturen.

Og vi er jo ikke bedre end vi er. Vi er havnet i en suppedas, og det bedste vi kan gøre, er at prøve at arbejde os ud af den. Ved at tale om bæredygtighed, har vi sat en bølge igang og lavet et pejlemærke for dem, der ønsker at gøre det bedre. Og dét der kaldes bæredygtigt lige nu er muligvis ikke godt nok, men det er et skridt på vejen, og hvis der er noget jeg selv er fortaler for, så er det at lade vejen imellem a og b være god nok for en stund. Altså I ved, hvis ikke det er ok at udvikle sin bevidsthed og yde mere og mere, så gør vi det meget svært at nå fra ikke-miljøbevidst til miljøbevidst – og bæredygtighed er nok en form for ‘vejen dertil’ i mine øjne.

Der er så mange produkter og tiltag der kaldes bæredygtige fordi de er BEDRE, og jeg tror bare at min pointe er, at vi ikke måde lade den ligge dér, for BEDRE er ikke nødvendigvis godt nok. Vi skal forstå, at ordet bæredygtighed kan misvise os og få os til at tro, at det er tilstrækkeligt, hvis ikke vi husker, hvad ordet betyder eller rummer. Hvis jeg igen skal nævne tøjindustrien, så er økologisk tøj ikke bæredygtigt, medmindre man også køber meget mindre tøj. Ligesom økologiske grøntsager ikke er bæredygtige uden vi reducerer madspild. Måske uden vi bliver færre mennesker på jorden….

Så i virkeligheden er ordet et udtryk for en basislinje, der hele tiden skal rykkes og ikke nødvendigvis reelt et udtryk for at noget rent faktisk ER bæredygtigt.  Og så er det et ord som tages uretmæssigt i munden alt for ofte, og derfor synes jeg også, at det havde hjemme i min miljø-ABC at diskutere ordets betydning, og jeg håber du har fået sat nogle tanker igang og nød lidt etik her fra mine taster.

Sus ♥

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Udvid dine grønne horisonter skridt for skridt 🌱