Strömma Farmlodge - Et Must-Visit i Sverige

Kan genbrug blive mere miljøvenligt?

Annonce for Sterling Polish Company

Jeg kan ikke afvise, at dét her bliver sådan lidt bedstemoragtigt.. Men ikke desto mindre, så er det helt reelt, hvis du også elsker genbrug.. Og jeg har også skrevet lidt om miljømærkning, så måske du kan blive en smule klogere!

Jeg udviklede faktisk min ‘smag’ for vintage allerede som 14 årig. Jeg ville gerne have lavet om på mit værelse, og da jeg for første gang selv skulle tage stilling til, hvordan det skulle se ud, købte jeg selv en gammel salonsofa på Lauritz.com med smukke udskæringer, og et gammelt guldspejl med snørkler i en lade med genbrugsmøbler. Siden har jeg været helt hooked på netop snørkler.. Jeg kan godt lide den gamle tunge indretning fra klunketiden. Den kender du da godt, ikke?

Da jeg flyttede hjemmefra fik jeg naturligvis et helt almindeligt, kedeligt bestik, men jeg købte også gammelt sølvtøj i min lokale antikforretning, som jeg anså som mit ‘fine bestik’, til når jeg havde gæster. Og sådan var det faktisk indtil jeg blev gift med min mand for 4,5 år siden, hvor vi fik et meget smukt guldbestik i bryllupsgave. Det skulle kunne holde til opvaskemaskine, men det kunne jeg faktisk ret hurtigt konstatere, at det kunne det altså ikke. I dag er kun 1/3 del af bestikket guldfarvet, og kun på den ene side.

Derfor besluttede jeg mig faktisk lidt pudsigt, for et par uger siden for at hente mit gamle sølvtøj op fra kælderen. Af og til føler jeg sgu, at hvis man skal have noget i ordentlig kvalitet, så skal det være fra forrige århundrede. Dengang vidste de altså, hvad kvalitet var… Og jeg har også selv en følelse af, at alt det gamle aldrig går af mode. Jeg ELSKER at sølvtøjet ikke er et sæt – det er en samling af en masse forskelligt service, og jeg synes det er så personligt og smukt på et bord.

Ja altså, jeg elsker jo patina, og jeg synes faktisk ikke sølvtøjet var grimt, men det er ikke så rar en tanke at spise med bestikket når det er helt sort af snavs. Hvis man har gammelt sølvtøj eller man, som jeg, elsker gamle messingstager eller lignende, så kender man også til dét der følger med, nemlig pudsning deraf.

Jeg har altid brugt en pudscreme, og meget af det, fordi det ikke er så drøjt i brug. Jeg aaaaner ikke, hvad der er i sådan en pudsecreme, SÅ derfor er jeg ret glad for at være blevet bekendt med denne her sæbe til sølvtøj!

  

   

Det er ikke et klassisk pudsemiddel, men en sæbe. Det betyder, at man nærmest bare vasker sit sølvtøj op med sæben fremfor at skulle polere med en pudsecreme. Den er super drøj i brug, og virkelig effektiv men bedst af alt, så er den miljømærket. Den har nemlig fået EU’s miljøblomst.

Det kan være lidt svært at vide, hvad miljømærkninger betyder, så derfor har jeg skrevet lidt om det;

EU blomsten gives på baggrund af en undersøgelse af produktets effekt på miljøet, ikke blot i brug, men igennem hele dets livscyklus. Det betyder fra det produceres, under brug og når det afskaffes og eventuelt recirkuleres.

Det er altså den samlede miljøbelastning fra produktet der vurderes, og hvis det lever op til en bestemt standard, kan produktet certificeres.

Det betyder, at når du køber produkter med miljømærkninger, så mindsker du den samleede miljøbelastning (i forhold til alternativet) og det er dermed din guideline til at passe bedst på vores natur, når du køber forskellige produkter. For at få EU’s ecolabel stilles der ikke kun krav til miljøpåvirkningen, men også kvalitetskrav, så du er sikker på et effektivt produkt, samt krav til kemikalier i produktet, for at tage vare på vores sundhed.

Det bedste ved miljømærkninger er, at de gradvist skærpes så vi altså hele tiden kræver mere og mere af produkterne, og på den måde gennemtvinger en grøn udvikling, hvor hensynet til vores miljø vokser – for hvis ikke produkterne bliver mere og mere miljøvenlige, så kan de ikke beholde miljømærkningen. På den måde kan man også sige, at når du køber miljømærkede produkter (så efterspørgslen på dem stiger), så er du med til at skubbe til den grønne udvikling.

Det er jo i forvejen super miljøvenligt at købe genbrug, men gamle sager kan ofte have behov for en behandling for at blive klar til brug og bibeholde sin lange levetid – og det er med garanti ikke en effekt der sammenlignes med, at man køber nyt i stedet, men det er jo dejligt hvis man både kan handle genbrug OG behandle det med miljøvenlige produkter.

 

Jeg lyver ikke, når jeg siger, at det var #nemt at få bestikket så rent! Det er en helt anden fornemmelse at rengøre med en let skummende sæbe end at stå og pudse med en creme. Det føles også bare meget mindre kemikalieagtigt!

 

Jeg elsker ‘temaborde’, hvor der er en klar sammenhæng og elementer der understøtter hinanden. Jeg har eksempelvis valgt rustfarvede stofservietter og matchende orange stearinlys i mine gamle messingstager samt en stor evighedsbuket med tørrede blomster også med brændte toner i.

Jeg synes det er så fint med det antikke bestik på det gamle patinerede bord, og derfor har jeg heller ikke lagt dug på, men som du kan se herunder, ville jeg bruge en dug med samme farve, hvis der skulle dug på. Jeg har også taget nogle elementer fra buketten og brugt som pynt på tallerkenen. Der ligger bare en lille ‘rævehale’, og på den måde har jeg samlet bordet med de samme elementer på forskellige måder.

Fordi det er sådan lidt vildt med den store buket med vilde, tørrede blomster, har jeg heller ikke lagt stofservietten fint foldet sammen, men faktisk bare samlet den og givet den et buk, så den selv falder lidt naturligt ned på tallerkenen. Det betyder også noget, at bestikket ligger samlet – det ser nemlig lidt voldsomt ud, og bidrager til det lidt tunge og vilde look.

Havde jeg en fin og enkel buket på bordet, ville jeg måske have foldet servietterne pænt eller brugt servietringe. Det her bord signalerer altså noget vildskab og vintage – ved at folde servietterne pænt, bruge enkelte blomster i vasen, bruge hvide klassiske stearinlys samt lægge kniv og gaffel på hver side af tallerkenen, ville man kunne skabe et meget mere enkelt og elegant bord. Så hvis du vil prøve at dække et anderledes bord, så prøv at ændre på de klassiske elementer, for det er i dé detaljer du kan styre udtrykket.

Jeg håber du kunne bruge mine fif til borddækning og ikke mindst, at du er blevet klogere på miljømærkning ♥

Kh fra Sus

2 kommentarer

 • Sidsel

  Hvor er det smart – og så fedt, at den er miljømærket! Jeg har ikke noget fint gammelt bestik (endnu), men vil give tippet videre til min mor, som elsker at dække op med min oldemors gamle bestik 🙂
  De fine, rustfarvede stofservietter – er de købte eller hjemmelavede? De har liiige den rigtige farve 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Det er da også mega hyggeligt at bruge dét man selv har siddet til bords med hos sine forældre/bedsteforældre 😍

   Stofservietterne er fra Ellos, købt hos Homeroom. Så fine i farven 🙌🏼

   Kh

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Strömma Farmlodge - Et Must-Visit i Sverige