En bid af Marokko på Amager

Plantevidenskab for begyndere

Åh, nogle gange føler jeg godt nok, at jeg sælger mine indlæg dårligt.. Videnskab. Hvem kan ikke blive skræmt af dét??

Jeg selv nyder at lære nyt.. Jeg er slet ikke til, at der foregår ting omkring mig, som jeg ikke kan forstå, og derfor vil jeg altid gerne kende videnskaben bag. Men sådan har alle andre det jo altså ikke nødvendigvis. Ikke desto mindre, så vil jeg rigtig gerne fortælle jer lidt om planter, så det forhåbentlig giver intuitiv mening, hvordan du skal passe dine stueplanter.

Hvorfor ved jeg noget om planter? Fordi jeg ved noget om miljø, og min bachelor var nærmest tre års undervisning i at forstå naturen omkring os, deriblandt planter, som jo har en kæmpe betydning for vores miljø, global opvarmning eksempelvis.

Det vi skal forstå som det allerførste er, at planterne ude i naturen har alt dét de skal bruge. Og når vi tager dem indenfor, så fjerner vi dem fra alt dét de skal bruge, hvorfor det bliver vores opgave at tilføre det.

Planterne skal bruge næringsstoffer for at få maskineriet til at køre og kunne vokse. De næringsstoffer kan de eksempelvis fiksere fra luften og optage fra jorden.

Alle de næringsstoffer som er i planterne/bladene, bliver naturligt givet tilbage til jorden når bladene falder af når de visner udenfor. Næringsstofferne kan også komme med vinden, der bærer mineraler med sig eller regnen, der har bundet næringsstoffer.

SÅ når vi tager planter ind i vores stue, som ikke længere står i en jord sammen med alle mulige andre planter, ikke længere får næringsstoffer fra nedbrydelsen af andre blade eller fra regn, så er man altså nødt til at tilføre noget næring til sine planter.

Forleden dag lavede jeg en story på instagram med mine mange pilea’er (i kravlegård), og I var rigtig mange der spurgte, hvordan jeg fik dem til at vokse sådan – alle jeg spurgte retur, om de gav gødning til deres planter, sagde nej. Men det er nærmest umuligt at bevare sprudlende planter og få dem til at gro uden at gøde dem, så hvis du vil have stueplanter er du nødt til at have gødning.

Du kan købe en universalgødning i dit nærmeste havecenter. Planter har forskellige gødningsbehov afhængigt af, hvor meget/hurtigt de vokser, men de fleste skal have et par gange om måneden i vækstsæsonen fra marts-oktober.

Du kan også give dine planter naturlig gødning ved at tilføre dem naturligt materiale som indeholder næringsstoffer – kompost af bioaffald, kaffegrums, teblade og lignende, som du kan skabe din egen næringsrige muld af.

Det næste er, at planter fra forskellige dele af verden, har forskellige forhold som de biologisk har tilpasset sig. Det er du nødt til at tage med i dine tanker når du placerer dine planter. Regnskovsplanter tåler ikke direkte sol, for de er vant til at stå i en skov, hvor høje træer skygger. Planter der trives i sydens sol skal gerne stå i et vindue med masser af sol.

Hvis dine planter ser ud til at mistrives, så kan du muligvis diagnosticere dem ud fra dette:

Hvis planterne er helt lysergrønne og matte i det, står de højst sandsynligt for lyst. Det sker ofte med Pileaplanter der står får lyst.

Får de misfarvede pletter rundt på hele bladet, er det ofte tegn på næringsstofmangel, hvorimod brune, tørre spidser er tegn på vandmangel.

Det er altid en god idé helt bogstaveligt talt at stikke en finger i jorden, for at få en idé om, hvorvidt din plante mangler eller har fået for meget vand.

Monstera er en super begyndervenlig plante fordi den både kan stå lyst og mørkt – når den står lyst, hvor den trives bedst vil den komme med mange nye skud og store, hullede blade. Når den står mørkt, forbliver den blot som den er, måske med få nye skud.

Sansevieria planter er også gode startere, fordi de trives med meget lidt sol og vand.

Alt i alt, skal du være opmærksom på disse tre ting; lys, vand og næring. De fleste planter har ganske udmærkede guides på tilhørende labels. Held og lykke 🙂

Sus ♥

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

En bid af Marokko på Amager