Dit grønnere år 2019 - Politik og miljø.

Billedredigering – en guide til stemningsfulde billeder.

Jeg AAAANEDE ikke hvilken verden af skønhed der gemte sig i billedredigering!

Jeg er klar over, at det forvrænger virkeligheden en smule, at billedredigering medfører samfundskriser når vi tror, at redigerede billeder er virkelighed, når de påvirker skønhedsidealer og så videre…. Men lige her i mit univers, der er billedredigering altså bare en mulighed for at fremhæve det man ønsker at fremhæve; den æstetik billedet indeholder på forhånd. Jeg har én app – og den skal du også have. Den er FANTASTISK!

VSCO hedder den. Der er en fin gratis version, men jeg har nu købt et årsabonnement til 169 kroner og siden jeg bruger appen dagligt, har jeg så en dagsudgift på 0,46 ører, og hvis jeg i snit bruger 1 time på at arbejde i den om dagen, JA så er det altså 0,0078 ører i minuttet. Det er bare ÅK med mig, for sådan et redskab…..

Jeg er blevet spurgt utallige gange, om min billedredigering, og jeg har længe lovet et indlæg, så her kommer det endelig.. Min stil ændrer sig enormt henad året, men mit udgangspunkt er altid at justere på kontrasterne. Det fremhæver farver, lys og mørke og skaber stemning i et billede. Farverne ændrer sig så i løbet af året. De er ofte varmere i sommerhalvåret og i øvrigt afhængige af mit current colorcrush.

Jeg har altid brugt den der hedder F2/Mellow.

Filterets max er 12, og her har jeg skruet helt ned på 2,5 og derefter skruet på nogle af de ting jeg selv har lyst til, nemlig lys og kontrast. Der er altså ikke så voldsomt stor forskel på det originale billede og det redigerede billede, men der er alligevel nogle flere ‘glimt’ og en varme, som giver den stemning jeg kan lide i mine billeder.

Det samme filter kan bruges på mange forskellige måder; her på billedet af citrontræ og malerspand, har jeg skruet mere op for filteret og for kontrasten. Selvfølgelig også grundet lyset i billedet, er der ekstra knald på farverne i dette billede, hvilket jeg syntes giver noget stemning, og det kan altså varieres ved, at man selv går ind og ændrer på de forskellige delelementer i filteret.

F2 har altså været ‘mit’ filter igennem de sidste 4 års tid tror jeg, men i det løbet af det sidste halve års tid har jeg fået mod på at bevæge mig lidt udenfor min trygge redigering.

Da jeg begyndte at udforske lidt videre fra F2, prøvede jeg blandt andet Agfa Vista, som jeg synes tilfører en smule vintage udseende og det kan jeg virkelig godt lide!

Som I kan se bruger jeg i udgangspunktet de samme indstillinger og får således et feed med en rød tråd, men jeg er aldrig for konsekvent til, at jeg ikke ønsker at gøre det bedste for de enkelte billeder – hvis man kan sige sådan 😅

Jeg har også været omkring M3/Mood, som også har lidt vintage stemning over sig. Når man kender sin egen stil, så kan man egentlig finde mange forskellige filtre som man kan justere lidt tilbage til ens basis, så der blot er små ændringer på ens filtre.

Mit seneste ‘filtercrush’ er C7, som fremhæver jordfarver og tilfører noget gyldent. Det er dog også et ret hidsigt filter, og gule farver kan hurtigt blive helt orange. Jeg synes godt det kan blive decideret ucharmerende med for meget filter, derfor skal man virkelig være nænsom med ekstreme filtre – men uanset synes jeg, at dette er smukt, og det har ligeså en lettere vintage stemning, som jeg falder på gang på gang. Som I kan se, har jeg ingen lyse filtre til at lave flødefeeds – det er slet ikke min kop the. Men jeg har nogle forskellige favoritter som jeg bevæger mig iblandt, som blandt andet fremhæver farver og lys/skygge.

Når man har fundet sit filter og tilpasset det, kan man gemme det som en favorit/sit eget preset.

Mine presets ligger inde i selve billedredigeringen, på række ved siden af +.

(Man kommer dertil på andet ikon fra højre, og gemmer sin ‘opskrift’ ved at trykke netop på +)

Som I kan se på billedet af mine piger og jeg i Skovtårnet, har chromatic filtret markant anderledes farver end dem man man se på 3. (det yderste) billede –  det har nærmest en orange farvetone der bliver lagt henover alle farver. Nå men, man kan altså gemme sine egne presets, så de hurtigt kan findes frem igen.

Når man er inde ved sine presets får man en oversigt over hvilke indstillinger der er rørt ved –  hvis man holder fingeren nede, kan man se, hvordan billedet ville se ud uden den redigering. Det synes jeg personligt er en meget brugbar funktion, fordi man godt kan redigere sig blind – så kan man ligesom sammenholde sin redigering med det originale billede og se om man er kommet for langt fra virkeligheden. Men alt dét og meget mere kan du faktisk se på min videoguide herunder. Man skal vist lige dobbelttrykke for at få det op i en størrelse man kan kigge på.

Billedredigering, SusLiving

Billedredigering, SusLiving 2

Når man bliver lidt ferm til billedredigering, så kan man lige pludselig begynde at forvandle sine hverdagsbilleder til dene slags billeder man ellers kun får hos en fotograf. Det er super stimulerende for den kreative sans og en helt ny verden af billeder.

Husk, at du ikke behøver at gå efter samme redigering som andre bruger (selvom du hjertens gerne må), men der er ret meget personlighed i den stil man vælger i sine billeder og det interessante er at finde frem til hvilken redigering der føles som DIN, altså hvilken der klæder dine billeder bedst. Det er voldsomt kedeligt at glo på nyhedsfeed, der ligner hinanden igen og igen, så selvom du bliver slået af skønheden af et feed, så betyder det ikke, at du nødvendigvis skal gå efter at lave det samme. Eksperimentér og find din egen stil.

Jeg håber at min lille intro til VSCO kan hjælpe dig på vej og mit indlæg har været brugbart God vind i redigeringsland ☺

Hvis du kender en app til redigering som du mener jeg bare MÅ kende til, så fortæl gerne om den. Min verden går ikke længere end til VSCO, men det skyldes at jeg er ovenud tilfreds.

Rigtig god aften,

Kh Sus ♥

2 kommentarer

 • Fedt indlæg! Jeg er vild med A Color Story – der er virkelig mange redigeringsmuligheder, bl.a. en chance for at rette op på et forvredent perspektiv (fordi jeg aldrig klarer at holde kameraet HELT LIGE…).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Hej Pia. Tusind tak for tippet – den må jeg kigge nærmere på! Du kan i øvrigt også rette op på perspektiver i VSCO og på instagram selv. KH Sus

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Dit grønnere år 2019 - Politik og miljø.