Miljø - ABC: CO2 lagring og reduktion (2)

Dit grønnere år 2019 – mindre kød i kosten

Nu har vi været igennem en bevidsthedsfase, hvor vi har prøvet at tænke over, hvor vi har mulighed for at handle mere miljøvenligt – hvor det giver mening for os og, hvor det virker mest overskueligt at komme igang. I mit sidste indlæg skrev jeg blandt andet lidt om skovrydning og landbrug, samt hvordan kødproduktion især er en klimasynder og et ret nemt sted at sætte ind…

Det virker enooormt skræmmende for rigtig mange at skulle skære ned på sit kødforbrug. Der er også en ret stor decideret modstand overfor at skulle skære ned på kød. Det er ikke længe siden jeg på facebook blev inviteret til en gruppe af navnet #Meatoo. Altså, jeg gider ikke engang begynde på diskussionen om, hvor ukorrekt det er at tage afsæt i et koncept, der har skulle gøre op med krænkelser og nogle menneskers trang til at tale om dét at spise kød, som en slags menneskeret, der krænkes, når nogen nævner, at det måske ville være en ret god idé at skære ned på kød forbruget. Hvem siger, at det er en menneskeret? Hvem har i første omgang afgjort, at mennesker er mere værd end dyr? Og i den forbindelse, hvem har bestemt, at hunden er vores ven og grisen er en frikadelle?… Jeg har altid bare spist kød og aldrig tænkt over hvorfor. Det har gjort mig meget gavn at stille spørgsmålstegn ved verden som den er.

Jeg FORSTÅR, helt ind til benet, følelsen af, at det er umuligt at stoppe med at spise kød fordi det er en hovedbestanddel af ens kost. Men hvis man ud fra sit eget etiske standpunkt, gerne vil spise kød, så er der heller ikke nogen der siger, at vi slet ikke må spise kød længere. Det handler om at skære ned på sit forbrug af kød, såvel som at skære ned på sit forbrug generelt. Kød kunne tage form som et luksusgode, som man ikke forbruger dagligt.

Jeg forstår, at det kan føles som en kæmpe opgave i hverdagen at skulle finde på nye retter. Jeg sad selv for 7 års tid siden og snakkede med en vegetar, og forstod simpelthen ikke, hvorfor vi ikke måtte spise dyr, når nu dyr spiser andre dyr, og vi dermed bare er et led højere oppe i fødekæden – så hvorfor er det synd for dyrene? Men som I nu allerede har lært i min Miljø-ABC, så er der en HELT anden årsag til, at vi bør skære kraftigt ned på vores kødforbrug, som på ingen måde handler om hvorvidt det er etisk korrekt at spise dyrene eller ej. Den diskussion overlader jeg til en anden, men nu har jeg alligevel slynget et par spørgsmål ud i rummet, som man jo kan vælge at tygge lidt på…

For et års tid siden følte jeg mig klar til at stikke næsen indenfor i det vegetariske univers, og det føltes som en kæmpe opgave at skulle ændre hele mit basiskøkken. Jeg havde altid købt kød i massevis til fryseren, og dagligt taget noget ud og blot lavet de grøntsager/salater mm, der passede til kødet, så hvad skulle ‘omdrejningspunket’ nu være?

Vi har haft et års mild overgangsperiode nu, og det har på INGEN måde været den opgave jeg troede det ville være. Derfor vil jeg gerne give dig et par råd med på vejen til en mere kødfri hverdag, med let implementering – hvis du tænker, at dette er et af de tiltag du er klar på at blive grønnere i år 2019 med.  Jeg kan trøste med, at markedet også har udviklet sig helt ekstremt i det år vi har været igang, så det er kun blevet mere nemt!

Det kan virke overældende at skulle stå med nye opskrifter i en travl hverdag, så derfor er mit allerførste råd, at kaste dén model henover skulderen. Det du i stedet skal gøre, er at spise de retter du plejer og eksperimentere med at skifte kødet ud til noget, der kan erstatte det.

Eksempelvis lavede vi biksemad, men havde blot skiftet oksekødet ud med Naturli’s Hakket. Jeg er ikke selv helt fan af dét køderstatning, der ligner rødt hakket oksekød, men Naturli’s ligner nærmest færdigstegt hakket oksekød.

Vi fandt hurtigt ud af, at oksekødet på ingen måde bidrager til smagen i dén ret. Kombinationen af stegte kartofler og løg, æg, ketchup og rødbeder gav den fulde smag af klassisk biksemad. Hvis du har en herre i huset, der skal overtales, så er dét her altså et virkelig godt sted at starte.

Det samme gælder din lasagne og pasta med kødsovs! Det eneste du skal lave om, er altså at bruge køderstatning fremfor hakket oksekød.

Eller hvad med din hjemmelavede pizza – vi bruger et tørret produkt der hedder veggie-bites eller hakket veggie, som er lavet af soyabønner. Det skal blødes op i vand, krydres og steges og kan lægges på pizzaen som hakkekød, med peberfrugt, tomater, majs og BEARNAISESOVS. Jeg forsikrer dig om, at de stædige mænd, der godt kan lide røde bøffer, nok skal åbne øjnene op for vegetarisk mad, hvis de bare får noget bearnaise med!

Du kan også få panerede vegetariske schnitzler til en klassisk ret med stegte kartofler, ærter og sovs. (Eller til en sundere udgave med salat og kogte kartofler og måske en fedtfattig dip med bearnaise essens og tørret estragon)

Næste skridt er at skifte hakket oksekød eller kylling ud, når du spiser tortillas eller pitabrød. Prøv med falafel! Og når du skal have burger, så prøv at købe alternative bøffer. Der er så mange forskellige bud på frost. Min yndlings er én med soltørret tomat og mozzarella.

Du kan også på frost købe ‘kødboller’, som jeg personligt bruger i en rigtig lækker italienskinspireret ret med stegte semidried tomater og løg stegt med kødbollerne, en dåse hakkede tomater eller tomatsauce på glas, sammen med en plantebaseret fløde og basilikumolie og tørret oregano. Det tager 15 min at lave den ret – jeg skal nok lægge en opskrift op snarest. En af mine følgere på instagram skrev til mig forleden, at det var blevet hendes ‘quick-fix’ ret, til de travle dage, og hele hendes familie elsker den. (Jeg viste engang opskriften i story)

Når du stille og roligt har taget nogle af dine klassiske retter og byttet kødet ud – du behøver ikke gøre det hver gang, til en start handler det om at prøve det af, måske med en ugentlig kødfri dag – så kan du begynde at eksperimentere lidt mere med det.

Da jeg følte mig mere tryg i det, begyndte jeg at lave squashfrikadeller, som ikke tager længere tid at lave end normale frikadeller, og som smager virkelig godt. Hytteost, æg, revet squash og salt og peber! Det smager virkelig godt, og som du måske kan forestille dig, så lander vi altså også på en lidt mere fedtfattig kost! Det er en mega fed sidegevinst ved den vegetariske kost.

Jeg begyndte at lave bøffer af rodfrugter eller kartofler, fordi jeg altid godt har kunne lide en kartoffel rösti, så det hjertens gerne må være ‘centrum’ på min tallerken.

Min lasagne er nu også begyndt at blive fyldt op med quinoa, for at give det bid, som kød normalt giver, og som alternativ til køderstatning. Men hvad med madpakken/frokosten?

Mine tre bedste rugbrødsmadder uden kødpålæg:

 • En avocadomad med soltørret tomat og mayonaise
 • En mad med hummus – jeps, bare hummus.
 • Det vegetariske alternativ ‘Veggie Pålæg’ fra den grønne slagter, der fuldstændig ligner en kødpølse, men som ikke er det. Den med dild er go’!

Mit hovedbudskab her er, at du skal lægge blødt ud. Det kan føles som et alt for stort offer og for stor en byrde at slippe kødet fra den ene dag til den anden, og jeg håber, at dét her giver dig mod på en stille overgang. Det skal være sjovt at lave dine gamle kendinge, blot med et alternativ til kød, og når dét er begyndt at føles vant for dig, så kan du begynde at udvide horisonterne. Brug gerne noget mere tid i weekenden på at gå i opskriftbøgerne og prøve nogle mere omfattende vegetariske opskrifter af, så det kan hjælpe dig med at udvide dit repetoire. Personligt fandt jeg ud af, at verden af retter, var så meget større end jeg troede. Det har hjulpet en stor del på følelsen af at spise det samme igen og igen og være løbet tør for aftensmadsidéer.

Mine tre favorit kogebøger med vegetariske retter er disse:

 • Vegetar – af Ditte Ingemann
 • Green Kitchen Stories – David Frenkiel og Louise Vindahl
 • Rødder og knolde – Amanda Hellberg og Eveline Johnsson

Efter sigende skulle ‘Vegansk velvære’ af Mia sommer også være en god bog, hvis du tør kaste dig ud i det vegansk køkken en gang imellem også. Når man først har spist vegetariske, er der faktisk ikke langt til at spise vegansk af og til.

Kast dig ud i det – det er en fed udfordring, og jeg tror simpelthen ikke, at man kan undsige effekten af følelsen af at gøre noget godt, hvadenten det er for børn i Afrika, kræftsyge eller miljøet.

Sus ♥

2 kommentarer

 • Anne

  Godt skriv! Den største bekymring herhjemme er proteinindholdet. Det er altså svært at få op på samme niveau. Noget køderstatning har et okay indhold, men noget andre erstatninger har ikke. Og originale vegetar-opskrifter har tit mangel på protein😕

  Findes der mon nogle opskrifter med fokus på proteinindhold?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Hej Anne.
   Tak, dejligt du syntes om det 😊
   Har du helt styr på sådan noget med proteinindhold? For jeg vil ikke sige dig imod, hvis du ved bedre end mig, men så vidt jeg ved, er det en gammel skrøne, at kødprotein er svært at erstatte med planteprotein. De fleste soyaprodukter jeg bruger i madlavningen har et højere proteinindhold pr 100 gram end eksempelvis hakket grisekød.

   Kh Susan

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Miljø - ABC: CO2 lagring og reduktion (2)