DIY silkepapirsblomster

Dit grønnere år 2019 – Bevidsthed

Kære du, der læser med her.

I dette år 2019, har jeg jo planlagt to sideløbende serier til bloggen. En Miljø-ABC, hvor jeg gerne vil lære lidt fra mig om vores natur, klima og indsats overfor selv samme. Jeg synes det er ganske passende samtidig at udgive en form for guide til, hvordan du kan prøve at reducere dit aftryk på vores klode, for man kunne jo forestille sig, at min Miljø-ABC giver anledning til et ønske herom – lige så vel, som jeg også tror, at det reelt er et ønske hos de fleste, men det kan være svært at tage fat og gøre noget ved det. Det virker som en uoverskuelig opgave for mange, og jeg forstår det. Det er jo et opgør med vores kultur, hvor forbrug har hængt mere sammen med velstand end omtanke.

Jeg har i øvrigt valgt at indlæggene skal toppes med en naturoplevelse, og jeg håber I kan lide dem ♥

Det allerførste vi skal igennem er en bevidsthedsfase. Når vi er godt igang, så bliver det hele så meget nemmere herfra. Derfor vil jeg gerne dele nogle punkter fra min egen bevidsthedsfase, og inspirere dig til at udvælge nogle fokuspunkter, så du kan gøre det nemt for dig selv, få en succesfølelse og få mod på mere. I virkeligheden handler klimaproblemet så meget om psykologi. Vi har et mind set der modarbejder vores oprigtige behov – at bevare vores livsgrundlag. Nu skal vi til at omprogrammere os selv.

Oliesheikerne beslutter sig ikke lige pludselig en dag for at droppe at sælge alle deres oliereserver for at passe på klimaet. Det kunne være ganske passende, men det er ikke noget vi skal sætte næsen op efter. Dét, der i stedet skal til, er at vi stopper med at efterspørge deres olie, så deres oliereserver bliver værdiløse og investering i og udvikling af grøn teknologi eksploderer…

For mig startede det hele tilbage i gymnasietiden, hvor dåser blev min hurdle. Jeg forstod pludselig hvad meningen var med flaskepantsystemet – at betale folk penge, for at returnere dåser og flasker, for at give dem et incitament til at genanvende. Og, at det derfor ikke var unødvendigt at aflevere dåser tilbage, som ikke havde pant på, fordi det jo slet ikke handlede om pengene, men netop om at genanvende. Dåsesodavand fra Tyskland røg i ét væk i skraldespanden på barndomsadressen, og mine grimasser blev grimmere og grimmere. I dag vækker det samme følelse af ‘forkerthed’ for mig, at smide dåser i almindeligt affald, som hvis jeg eksempelvis skulle stikke et andet menneske en knytter i face. Det kunne jeg ikke drømme om. Når andre smider dåser i min skraldepand får jeg tics. Nogen gange kan en smule bevidsthed udvikle sig til leveregler..

Det er vigtigt at sætte sig ned og tænke over, hvilke mønstre man har, som kunne ændres på. Hvor kan du nemt lægge en indsats? Måske lader du vandet løbe under hele opvasken eller imens du børster tænder. Måske bruger du en karklud om dagen, køber tre plastikposer hver gang du handler eller smider dåser uden dåsepant i skraldespanden….. Jeg er som bekendt miljøøkonom, og princippet i dét fag er faktisk at lægge sin indsats, hvor det er mest effektivt. Det vil sige, at det ifølge økonomen kan være ret ligegyldigt at skifte plastikkarklude ud med stofklude, hvis du i stedet kan rykke hele din pensionsopsparing til et grønt pensionsselskab således, at du ville få meget større effekt ud af din indsats. Men på det her personlige plan, er jeg bare ikke helt enig. For karkludene har en betydning for vores tanker omkring miljø, det kan være en handling der øger vores bevidsthed og trang til at gøre mere, så vi stille kan arbejde os op på et niveau, der giver en større effekt. I mit perspektiv, har alt ret.

Jeg har eksempelvis en regel om, at vores opvaskemaskine ikke må køre oftere end hver 3. dag. Og så kæmper jeg simpelthen gerne med en rokade i maskinen, for at få plads til hele molevitten af tre dages service, før jeg sætter den over.

Jeg hørte engang Hella Joof sige, at de færreste er klar over, hvor voldsomt meget konserves de bruger, og at hvis de prøvede i en uge eller to, at stille alle de konservesdåser de bruger i madlavningen på bordet, og lod det tårne sig op for dem, så ville de aldrig smide det i dagrenovationsaffaldet til forbrænding igen. Jeg håber der er noget instinktivt i dig lige nu som tænker; metal skal da ikke brændes?

Det var så fint sagt i forhold til dét her med, at når vi lader os selv blive bevidste, så bliver det så meget mere naturligt at handle derudfra. Det samme gælder plastikken. Hvis du henover en uge vælger at samle alt plastik emballagen fra din mad i en pose, vil du opdage, at en enkelt pose ikke er nok. Og det vil nok pludselig virke skræmmende at tænke på, hvor meget plastik vi bare futter af, så nyt skal produceres.

Det kunne også være en regel om at bruge sine jeans minimum to dage, før man smider dem til vask. Eller hænge sin uld-cardigan tilbage i skabet efter brug, fremfor konsekvent at vaske den. Prøv at overveje om den reelt er beskidt og har brug for vask? Jo mindre man vasker, jo mindre vand bruger man og så er der selvfølgelig også den fordel, at man slider mindre på tøjet. (og ‘udleder’ mindre mikroplast – der er nemlig også plastik i vores tøj).

Det kunne være du skulle ud og købe dig en miljøvenlig tandbørste. Gemme plastikfutterne i dit barns vuggestue eller børnehave, fremfor at bruge et nyt par hver dag. Lede efter dit nye materielle crush på DBA, fremfor at smutte direkte ned i butikken og købe en ny. Bruge resten af dét bundt porre du lavede kartoffel/porre suppe af igår, til en salat i dag, fremfor at smide det i skraldespanden om en uge, fordi det ikke blev brugt? Altså, reducere dit madspild. Tage et indkøbsnet med ud og handle ind, fremfor at købe plastikposer. Små ting, som du har at gøre med i hverdagen, som nemt kan implementeres, hvis du bare tænker lidt over det.

Lav en liste med nogle mål.

Når man over en periode har sat nogle små mål for sig selv, og man lykkes med dem, og får god samvittighed over faktisk at have taget et lillebitte skridt imod en hverdag med mindre aftryk, så får man mod på mere. De små mål vil pludselig føles som en naturlig del af din hverdag, og du vil være klar til en ny og større indsats. Dér når vi til senere hen i denne blogserie, men lige nu starter vi her.

Hvis du vil have en anden måde at skabe lidt bevidsthed på, så prøv at tage et kig på denne hjemmeside: https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx

Dit carbon footprint relaterer sig ikke til dit vandforbrug eller dine karklude, men til dit forbrug af energi. Det kan helt sikkert bruges til at tage en lille reflektion over dit aftryk på vores fine, fine klode.

Nu har du fire ugers tid til at sætte dig nogle små mål og at blive mere bevidst og gøre det til en del af din hverdag, og så fortsætter vi derfra og øger intensiteten lidt. Miljøvenlig adfærd er nemlig også bare en muskel, der skal trænes, og når vi først er godt igang, så føles det helt naturligt, og ikke som noget vi skal hanke op i os selv med, længere.

Husk, at glemme alt om den dårlige historie, at det ikke er godt nok, hvis ikke du har en miljøvenlig adfærd hele vejen rundt. Husk at det er dén tanke der gør, at vi ikke kommer nogen vegne, for hvordan skal vi nå målet, hvis vejen dertil ikke er en mulighed? Husk at hver en handling tæller.

Jeg glæder mig til at skrue op for styrken!

Sus ♥

 

 

4 kommentarer

 • Anna

  Helt perfekt, og mega godt timet! Har virkwlig brug for komkrete hverdags tips til et lidt grønnere familieliv. Jeg føler mig totalt bagefter, men har på samme tid god samvittighed over endæig at have købt beewax til madpakkerne og bambus tandbørster til os alle 5 ☘️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Og så er du på vej! Lige pludselig tænker du slet ikke over dét her mere Så er du nået videre til at planlægge flyfri år og flytte din pension til et grønt selskab osv 😜 Vi skal alle starte et sted! Sejt gået 🙌🏼

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Piximouse

  Jeg bruger dine grønne indlæg til to ting:
  Inspiration og bekræftelse ♻️
  Jeg bliver bekræftet i, at jeg/vi herhjemme gør rigtig meget. Rigtigt godt! Dét er fedt.
  Og så bruger jeg det til at blive endnu bedre – og dele pude sociale medier til min omgangskreds som inspiration (det her røg fluks på FB!)
  Så tak, Sus 🌱

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Dejligt du syntes om indlægget og kan bruge det til noget 🧡

   Kh

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

DIY silkepapirsblomster