Borddækning med farver

Miljø-ABC: Introduktion


SÅ! Nu er det tid..

Det her – 2019 – dét er året, hvor du for alvor sætter dig ind i, hvad det er for noget med klimaforandringer og co2 og alt det andet bøvl.

Og det er ikke fordi JEG synes, at du skal. (eller det synes jeg, men det er ikke fordi jeg prøver at presse noget ned over hovedet på dig). Men fordi klimaforandringer var dét ord jeg hørte mest i medierne fra august til december måned i 2018. Fordi at dét ord kommer til at fylde mere og mere i fremtiden, og fordi det bare er virkelig meget federe at vide, hvad det så helt præcist er dét handler om..

..OG fordi ifølge tænketanken Concito, så  mener mere end 80 % af danskerne, at klimaforandringerne udgør et alvorligt problem. Mere end 80 % er altså et virkelig højt tal, både i teorien, men også når jeg personligt tænker over, hvor forbandet meget modstand, jeg synes at møde mod grønne tiltag, ude i den verden jeg færdes i. Så det føles virkelig ikke som om 8 ud af 10 bekymrer sig. Men nu har jeg simpelthen valgt at tro på, at det handler om manglende oplysning, således at de 80 %, der bekymrer sig om klimaforandringer sagtens kan være lettere negative overfor de tiltag der indgår i kampen mod klimaforandringerne – simpelthen, fordi de ikke kender sammenhængen.

Jeg ved, at KLIMAFORANDRINGER er så abstrakt for mange, og ofte lyder som en dårlig dommedagsprofeti, at det kan være svært at forholde sig til. Lige så vel som det kan være svært for rigtig mange af dem, der faktisk gerne vil forholde sig til det, at forstå hvad det helt præcist indebærer. Både i sig selv, og for at forhindre det. Hvis du er en af de 80 %, så vil jeg rigtig gerne hjælpe dig så godt jeg kan, med at forstå, hvad det er det hele handler om. Hvis du er en af de sidste 20 % må du skam også rigtig gerne læse med 🙂

Jeg kalder mine indlæg for en Miljø-ABC, fordi jeg håber på at kunne tage dig med på en rundtur i de mange aspekter, hvor vi starter fra bunden og bevæger os længere og længere op af stigen, så du til slut har helt styr på følgende:

Hvad er klimaforandringer; hvad forårsages de af, hvad har de helt præcist af betydning og hvordan formilder vi dem? Og jeg lover, at den naturvidenskabelige del bliver kort og præcis, så lad dig ikke skræmme! Men vi skal have det hele med, ikke?

Hvis vi ved, hvad det kræver at formilde dem, hvorfor gør vi det så ikke?

Kan vi/Hvad kan vi gøre individuelt til at bidrage i kampen mod klimaforandringer?

Vi skal også tale om økologi, natur vs. klima, konceptet bæredygtighed og mange andre spændende ‘sider af sagen’.

Jeg vil gerne skrive et månedligt indlæg, således, at der skulle komme 12 indlæg til samlingen, men jeg kan simpelthen ikke love, at min entusiasme ikke løber af med mig, og der kommer flere end dét.

Det jeg kan love, det er, at jeg ikke peger fingre. Så du skal ikke være bange for at læse mine indlæg og følt dig nedværdiget. Du skal ikke være bange for at læse mine indlæg fordi du tror, at du skal omlægge hele dit liv i morgen, og det har du alligevel ikke mod på. Jeg er et helt almindeligt menneske ligesom dig, og jeg ønsker at oplyse dig, og fortælle dig, hvor du kan lægge din indsats – så er det op til dig om du gør det.

Hvad vi skal have slået fast her i allerførste indlæg af min Miljø – ABC, kommer her:

Alverdens klimamodeller har estimeret et robust, næsten lineært forhold mellem den globale opvarming, det vil sige temperaturstigningerne, og mængden af CO2 i atmosfæren, siden industrialiseringen. Det betyder, at hvad enten nogen vil benægte, at klimaforandringer er menneskeskabte, så viser disse modeller en tilsyneladende sammenhæng, som vi ikke bør turde at nægte at handle på, med henblik på de konsekvenser vi kan se af temperaturstigningerne. For hvad nu, hvis modellerne er sande, og intensiteten kun stiger?

Der er fra mediernes side en tendens til at dele for og imod i lige store mængder, med den hensigt at skabe et nuanceret billede af en sag – et billede, hvor du både har for og mod-argumenter og dermed selv kan tage stilling til om du står på den ene eller anden side. Men dét der ofte kan være svært at gennemskue, er ’vægten’ af de to sider. Og 98 % af verdens klimaforskere er altså enige om, at der er en sammenhæng mellem co2 i atmosfæren og temperaturstigningerne og dermed, at menneskeskabt udledning gambler med jordens fremtid. Når verdens nationer mødes til COP møder, som i øvrigt står for Conference Of the Parties, så diskuteres der altså ikke længere om klimaforandringer er reelle – det diskuteres KUN hvordan vi skal handle på dem, og forsøge at afbøde/formilde dem.

Så det vi altså IKKE skal finde ud af i Miljø-ABC, er om klimaforandringer er for real. Det er meget få mennesker, der mener at være så intelligente, at de kan se, at det er fis i en hornlygte. Os andre mindre kloge (HØHØ) bruger tiden på at forstå klimaforandringerne og hvad vi kan stille op imod dem..

Jeg vil følge op med links til sider og artikler, hvor du kan finde mere information og blive klogere, men jeg har altså ikke tænkt mig at lave en videnskabelig artikel med kildehenvisninger i hele min tekst. Og det er mest fordi, at mest af det jeg skriver det er noget, der har lagret sig i mit hoved igennem mange års uddannelse, og ikke noget jeg bare lige har læst forleden dag. Så min kilder er som udgangspunkt nogle dygtige professorer, der underviser i økosystemer og miljøøkonomi.

Jeg håber du er klar, for jeg glæder mig helt vildt til at komme igang!

Rigtig glædelig 1. januar 🙂

Sus ♥

6 kommentarer

 • Sandra

  Hej Sus.
  Jeg glæder mig helt vildt meget til at læse med. Jeg synes det er et virkelig spændende tiltag. Jeg har selv besluttet mig for et grønnere 2019, og er så småt begyndt at ændre på små ting i min og min families hverdag. Det er derfor virkelig fedt at få langt mere viden på området, for det føler jeg at jeg mangler.
  Ser frem til dine indlæg 🤩

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Hej Sandra!
   Så fedt med en bevidst beslutning om et grønnere år 2019. Det er en super god idé at lave en liste over intentioner om at blive grønnere og så tage dem stille og roligt hen ad vejen i takt med, at man bliver klar, for det kan godt være rigtig hårdt at sætte ind på mange forskellige områder samtidig – fordi, lets face it, vi er bare en del af en total forbrugskultur og opgøret er hårdt og kan føles som et stort offer at skulle gøre! Du er sej ✌🏼
   Jeg glæder mig til at hjælpe dig mere på vej med lidt insider-viden 🧡

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er så klar!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke en god idé. Det skal nok blive spændende at følge.
  Og jeg føler med dig; i visse kredse virker det ikke til at 8/10 bekymrer sig om kloden. Dog synes jeg at finde andre kredse hvor det er 10/10 og jeg virker som den der tager lettest på det. Bobler tror jeg vi kalder det 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Det er jeg enig i. Der er selvfølgelig en 10/10 på mit studie.. men i de kredse jeg befinder mig i privat, der er vi på under 5/10. Jeg ved ikke om man må sige sådan, men jeg er stort set den eneste i min tætte omgangskreds der har taget en akademisk uddannelse, og det kunne være en årsag.. ikke at min omgangskreds er uintelligent, på ingen måde, men måske mindre oplyste..

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Borddækning med farver