Genbrugsjulegaver

Julebord 2018

 

Årets julebord afspejler egentlig ret fint, året 2018 for mig.

For det blev et år, hvor jeg tog langt flere aktive valg om at ændre mønstre. Jeg har jo vidst i mange år, at vi behandler vores planet som om den ikke skænkede os muligheden for at eksistere. Jeg har også vidst i mange år, at vi allesammen burde gøre noget (anderledes), men jeg har selv, som alle andre, haft svært ved at forholde mig til konsekvenserne af mine handlinger, og på den måde ikke mærket et ordentligt incitament til at ændre mønstre radikalt. I takt med min uddannelse, og især efter at være kommet tilbage på studiet som mor, er det gået op for mig, at det her er serious business, og at konsekvenserne ikke rammer mig, men mine arvinger. Og når vi siger, at vi vil gøre alt for vores børn – så kommer hensynet til miljøet altså også ind.

Det er også gået op for mig, at små stemmer kan lyde højest (se bare svenske Greta Thunberg) og, at en dråbe i vandet kan starte en stormflod. Og for lige at hoppe fra den smøre, til et julebord; Jeg har prøvet at gøre det helt enkelt og uden at skulle handle noget som helst ind, for at dække mit julebord. Her er altså ingen julekugler, ingen glimrende julegrise eller smukke juleservietter med fine tryk.

 

Vi har naturligvis ikke et bord med siddepladser til så mange mennesker som vi var til julefrokost, men vi har et gammelt malerbord, som blot består af sammensatte planker og et par bukke, som vi hev ind. det er 2,5 meter langt og har den fineste patina. Jeg havde ikke lyst til at dække op med dug, fordi jeg gerne ville have, at de elegante elementer kom til sin ret i et rustiks miljø. Selvom bordet var smallerede, så betød det ikke at selskabet blev delt op. Vi lagde i øvrigt ud med at lade folk trække et kort med et tal på og på den måde fik de deres plads. Da hovedretten var indtaget rykkede hver anden mand 4 pladser så vi fik en rotation. Det fungerer virkelig godt, og man undgår at vennepar fra forskellige grupper klumper sammen!

Det her er resterne af servietterne fra vores sommerfest og de er lavet af genbrugspapir. På en eller anden måde er dét dér lille recycle mærke blevet smukt i mine øjne.

Udover genbrugsservietterne, så består pyntet af lærkegrene og jutesnor, som jeg altid har på lager, for det bruger jeg både til at pakke gaver ind og lave hjemmelavet pynt til arrangementer.

Jeg har foldet de fineste stjerner og det er simpelthen ganske enkelt – du kan se hvordan her.

Selve bordpynten er gamle messingstager, grankogler og noget pynt jeg har fra madam stoltz, som kan bruges til mange arrangementer og igen og igen. Det er kraftig papir med magneter til at sætte enderne sammen, så de kan fint foldes sammen igen og gemmes til både fødselsdagsfester og næste jul.

Hvis der er nogen der tænker, at det er rimelig mærkeligt, at der hverken er bestik eller glas ved bordet, så er det simpelthen fordi vi havde så mange gæster, at vi ikke havde service til det. Derfor havde vi også skiftevis brugt små og store tallerkener for at få dem til at række, og glassene blev altså valgt af gæsterne, som de tog med sig til bords, alt afhængigt af om de skulle have et glas vin, en gin og tonic eller bare et glas vand.

Udover selve bordpynten, havde vi også pyntet lidt op i loftet. Jeg havde været en tur og skoven og hapset nogle grene med hjem. Jeg hængte bare en snor fra lysekronen til gardinstangen og til krogen i stukken, og så har jeg simpelthen ‘flettet’ grenene over og under snoren, så de kunne svæve over bordet. Vi tog vores udendørs lyskæder ind og hængte henover bordene og fik skabt en ret eventyrlig stemning.

 

  

Til sidst vil jeg egentlig gerne vise jer, hvordan genbrugsraflegaverne endte ud hos os – de blev købt i en genbrugsforretning på Amagerbrogade, som jeg er ret vild med. Den hedder Soul Copenhagen. Det blev blandt andet til en oldgammel vindoplukker, fra dengang man skulle bruge armkræfterne og en yndig hashpibe i keramik!

Og så blev de simpelthen pakket ind i sider fra et gammelt boligmagasin. Jeg ved ikke med jer, men jeg synes virkelig at den indpakning er SÅ æstetisk, og jeg synes ikke at noget gavepapir kunne have gjort det bedre! Den fiksede min mand imens jeg afleverede unger hos mormor og morfar og jeg synes virkelig han har gjort det godt! Som en lille bonusinfo, så endte Mette Helenas køkken med den hvide sildeben også på pakken, haha!

  

Jeg skulle selvfølgelig lige have taget en værtsselfie, og som jeg også skrev på Instagram, så er dét her bare mig i mit es. Jeg elsker at holde fest og jeg synes altid at det er alle forberedelserne værd.


Jeg håber I er blevet inspireret til et enkelt og miljøvenligt julebord, rigtig glædelig jul ♥

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Genbrugsjulegaver