Haveliv

Sydlandsk Sommerfest

På en lørdag med bragende godt vejr, afholdt vi vores sommerfest med sydlandsk tema i haven og blev hængende udenfor til kl. 4:30 uden at skifte til lange bukser. Det føltes fuldstændig som en aften i Spanien.

Det var en absolut mindeværdig fest, og selvom de mennesker, der var til stede, har størstedelen af æren for det, så satte rammerne altså en stemning, som man bare ikke kunne lade være at hoppe med på. I 27 graders varme indtog vi tapas i små træskåle med allerbedste streetfood stemning og folk rejste sig igen og igen for at tage mere, så der var konstant udskiftning på pladserne og dermed også mulighed for, at alle fik talt med alle. Det var et vigtigt element for at ‘nye og gamle’ miksede op og lærte hinanden at kende. Sangria’en var også en stor hjælp, det skal man ikke underkende. Og wow, hvor smager hjemmelavet sangria godt!

Hvis du synes det hele ser ud af et kæmpe projekt, så tager du fejl – det spanske køkken er så taknemmeligt og tapas indeholder så mange ‘retter’ som ikke skal forberedes. Derfor vil jeg i den grad anbefale at kaste dig ud i det, hvis du ønsker dig en fest, der ser lidt anderledes ud end den plejer.

Som jeg allerede viste i mit forrige indlæg, så lavede jeg en oversigt over de retter der skulle indgå i menuen og kunne sætte hak efterhånden som forberedelserne skred frem. Jeg lavede stort set alt det mad der rigtig skulle forberedes, dagen før og lavede kun dét der skulle være helt friskt, samme dag.

Der var vanamei-rejer vendt i en hvidløgsolie, som folk kunne putte på spyd og grille. Der var en hjemmelavet salsa af hakket tomat, peberfrugt og basilikum, blandet med en basilikumolie, til at folk kunne lave bruschetta, eventuelt med en skive mozzarella ost.

Så havde jeg lavet en stor omgang pulled pork af nakkekam. Jeg smurte den ind i en barbecuemarinade og stillede den i ovnen ved 120 grader i 6-7 timer. Fedten der bliver afsvedet lægger sig i bunden sammen med marinaden, så når man trækker kødet fra hinanden med gafler, så kan man vende den i olien/marinaden i bunden af fadet. Så bliver ‘det indvendige’ kød også marineret. Et lækkert tilbehør er syltede rødløg – det er blot rødløg skåret i skiver, overhældt med en opvarmet blanding af sukker, vand, eddike (til syltning), laurbærblade, nelliker og peberkorn.

Se en opskrift her: https://www.valdemarsro.dk/syltede-rodlog/

 

Jeg havde i øvrigt også lavet kødboller i tomatsauce, som jeg slet ikke fik taget billeder af. Det var ikke meget anderledes end en dansk frikadelle – hakket svinekød eller kalv/flæsk blandet med lidt æg, lidt mel, salt, peber, løg og til sidst frisk timian, stegt som små kødboller. Tomatsaucen var faktisk bare en basis tomatsauce/puré på glas, som jeg blandede med stegte løg og olivenolie og til sidst hældte kødbollerne over i. Meget enkelt. Det lavede jeg også dagen før og stillede på køl. Det stod faktisk og varmede på et komfur vi har på vores grill. Og det smagte mega godt!


Derudover lavede jeg lakse ceviche. Det er råmarineret laks i tern, hvor citronsaft går ind og ’tilbereder’ kødet. Altså skal det blandes med en masse citronsaft og derefter med eksempelvis peberfrugt og agurk i små tern – det gjorde jeg. Det er også godt med en smule chili i. Jeg brugte ikke avocado, som mange andre, da jeg syntes det ville blive for smattet. Det blev serveret på hjertesalat i de små birkeskåle. Det syntes jeg var ret fint og illustrerede for gæsterne, hvordan skålene kunne bruges.

Se en opskrift her: https://www.valdemarsro.dk/ceviche-med-laks/

 

I øvrigt var der parmaskinke, vesterhavsost, en spansk Manchego ost, Gouda og spansk fuet. Det er en tapas pølse, der smager virkelig godt. Mine forældre havde taget nogle med hjem fra Mallorca et par dage forinden, men fuet kan sagtens købes i danske butikker.

Jeg havde også lavet omelet. Eller frittatta. Jeg skar chorizo-pølse i skiver (som også kan købes i danske butikker) og stegte på panden sammen med løg. Jeg havde skåret kartofler i tynde skiver, som jeg derefter kom på panden og stegte kort sammen med det andet. Så fordelte jeg det i et fad og hældte en æggemasse blandet med salt og lidt revet manchego-ost ud over og stillede i ovnen i en halv times tid ved 160 grader. Den skal bare være i ovnen til hele omeletten er fast. Det lavede jeg altså dagen før – det kan sagtens stå i køleskabet til næste dag. Folk varmede så omeletter i tern, på grillen. Til sidst var der naturligvis oliven, pesto og en masse brødskiver, så folk kunne grille deres egne små ‘madder’. Nogen grillede også deres brød med pulled pork og mozarella ost som topping.

I forhold til pynten, så havde jeg lavet en masse skilte, for at skabe en helt bestemt stemning. Sådan en mad-marked stemning af en art. Jeg havde skrevet det meste på spansk, bortset lige fra menuen, for det var jo ikke rigtig til nogen nytte, hvis folk alligevel ikke forstod, hvad menuen var 🙂

Servicet er engangsservice i træ. Miljøvenligt, pænere og langt mere stemningsfuldt end sådan noget almindeligt hvidt plastik. Det koster ca. 1 krone pr. stk.

I indgangen til haven, havde vi et velkomst-skilt, hvor der også stod en velkomst øl og hang en oplukker. Det syntes vi var ret sjovt 🙂

Så havde vi stillet en pavillon op, til at søge skygge og til at slænge sig. Vi havde lavet et gulv af puder og tæpper. Det blev faktisk ikke brugt særligt meget, fordi alle søgte hen på terrassen. Halvdelen af selskabet sad på bænkene og sludrede og den anden halvdel stod og dansede lige ved siden af bænkene. Det var faktisk rent fint, at det ikke var opdelt hele aftenen, men muligheden for skygge var rigtig fin. Pavillonen er i øvrigt fra Ikea og har kostet 1000 kroner. Det synes jeg selv er ret billigt for en pavillon; den er i ret god kvalitet, stor og super fin!

  

Det var lidt stemningsbilleder fra aftenen. Det var simpelthen så hyggeligt med lyskæderne, der også fungerede som perfekt belysning i natten. De er fra Sirius.

Jeg havde i øvrigt stillet lidt kaktusser ud og en vase med solsikker, igen for at give lidt eksotisk stemning. Jeg havde også købt nogle spyd med frugt i neonfarver. Det er jo detaljerne der gør det 🙌🏼 Og frugt som snacks er vist et must-have til en sommerfest.

 

Til dessert havde jeg blot lavet lidt brownie uden nødder og en sandkage med blåbær i. Det er jeg sikker på, at I kan google jer til lidt opskrifter på. Det gjorde jeg i hvert fald bare.

Sandkagen toppede jeg med lidt crumble; havregryn, rørsukker og smør.

Til sidst mangler jeg vist bare at fortælle lidt om den hjemmelavede sangria. Vi lavede både en rød og en hvid udgave og i øvrigt også en ordentlig omgang mojito, men det kender I nok en opskrift på 🙂

Sangriaen stod fremme fra start som velkomstdrink, men blev drukket igennem hele aftenen, og mojitoen tog vi ud på bordet, da vi var færdige med aftensmaden. Bordet er i øvrigt en gammel plade af lange brædder der er sat sammen med to stykker træ på tværs nedenunder, som stod på bukke. Det er smalt og fungerede så fint som buffetbord. Jeg tror man kan lave sådan et for meget få hundrede kroner, som alternativ til klassiske fold-ud borde i plastik. Det gjorde altså også sit at have tapas og drinks stående på et patineret træbord. Så behøver man heller ikke dug!

Hvid sangria:

4 dele hvidvin – Chardonnay er en fin, tør vin til at modsætte sig den søde cider.

3-4 dele æblecider

appelsin i skiver

citron i skiver

Jordbær i halve

Der skal som udgangspunkt være mere vin end cider, men hvor meget mere, er en smagssag.

Hvis man vil lave den på budget, så prøvede vi at lave en genopfyldning med den kendte, fordømte og meget søde Liebfraumilch hvidvin. Vi blandede den med en cava fra freixenet, det spanske bud på champagne, der er ret tør.

Altså målet er hele tiden at opveje smagene, så det ikke bliver for sødt. Det blandes igen med æblecider, i et forhold der hedder 4 dele vin, 3-4 dele cider.

Det var min personlige favorit, men jeg drikker normalt heller ikke rødvin 🙂

Sangria:

4 dele rødvin

2 dele appelsinjuice

1 – 2 dele cider

appelsin i skiver 

citron i skiver

Selvom jeg faktisk ikke kan lide rødvin overhovedet, så kunne jeg faktisk godt lide denne. Den er dog noget mere ‘glögg’ agtig og tungere end den hvide. Prøv den, også selvom du mest er til hvidvin!

Jeg håber jeg har inspireret lidt til en sommerfest eller fødselsdag i Spaniens tegn og prøv for Guds skyld at lave jeres egen sangria. Det bliver min nye afhængighed, foruden aperol 😝

 

Kærligst fra Sus.

2 kommentarer

 • Line O.

  Hej! Hvor er servicet fra? Sikke en fin fest, I har holdt! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Hej Line. Tusind tak!
   Servicet er fra BoxDeLux 🙂
   Kh Sus

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Haveliv