Lakridscookies med hvid chokolade og tranebær

Hjemmelavede værtindegaver – juleedition!

Image-8Julen nærmer sig og ræset med julefrokoster er skudt igang..

I min familie har man altid taget en blomst med, når man kom som gæst.

Jeg har ikke været så god til at føre traditionen videre, fordi jeg er typen, der kommer i tanker om det på vejen og må tjekke en tankstation på vejen og komme for sent. Så går luften ligesom lidt af ballonen 🙂 

Til gengæld kan jeg godt lide at sysle herhjemme, så hvis det kan blive til værtindegaver, der kan laves i forvejen, er der ligesom slået to fluer med ét smæk!

Her kommer 10 forslag til værtindegaver, (de fleste er hurtige, nemme og billige) hvis du også trænger til at give noget andet end en blomst fra tanken eller bare godt kan lide at gøre det selv:

 

1. Først og fremmest er glögg jo en del af julen. Jeg kan dog ikke lide rødvinsglögg og har derfor lavet to forskellige alkoholfri slags.

Den første er en glögg ekstrakt, som også kan blandes med rødvin.

Den anden er en æbleglögg, som bare smager skønt og anderledes!

          Image-1

Æbleglögg:

1 L. Æblejuice

2 kanelstænger

1 tsk stødt kardemomme

1 tsk allehånde

En lille håndfuld nelliker

Et par stjerneanis

To tykke skiver frisk ingefær

Evt lidt sukker

Nogle æblejuicer er ret syrlige – hvis det er tilfældet med den du har, er det godt at tilsætte lidt sukker.

Opskriften her er til en drikkeklar æblejuice, der bare skal varmes op. 

Hvis du ønsker en, der kan blandes op med mere æblejuice, så det mere bliver i form af ekstrakt, og der derfor er til flere gange, så kan du tilsætte spiseskefulde i stedet for teskefulde og eventuelt tilsætte lidt mere ingefær og stødt nellike.

Bland ingredienserne sammen, kog op og lad simre i nogle minutter, inden du tager det af varmen. Når det er kølet ned, kan du hælde det på en flaske.

Glöggekstrakt:

1 L solbærsaft

1 kanelstang

2 tykke skiver frisk ingefær

En lille håndfuld nelliker

To-tre stjerneanis

En håndfuld tranebær

En håndfuld hakkede mandler

1 tsk stødt kardemomme

2 tsk allehånde

Lad det koge op og sluk varmen. Når det er kølet ned, kan det hældes på flaske. Pas på, det bliver meget varmt 🙂

Image-3

Ekstrakten kan varmes op med vand eller rødvin i forholdet 1:1. Det smager dejligt!

Min æbleglögg er lavet som ekstrakt og er derfor meget mørk. En drikkeklar vil være lys og minde mere om udseendet på almindelig æblejuice. Med et lille mærkat på flasken, har du en betænksom julegave med til din vært 🙂

Image-4

Hjemmebag er også altid et hit!

Bag nogle anderledes cookies med lakrids – det smager man ikke hver dag!

2. Lakridscookies med hvid chokolade og tranebær kan du finde under ‘foodporn’.

Du kan også gå direkte dertil her!

Image-5

Put dem i en foliepose med vindue, så det ser fint ud! 🙂

3. Du kan også lave hjemmelavede pebernødder. Der er naturligvis den rigtige udgave og en lille snydeudgave, som smager knap så meget som de ægte pebernødder. Det er fordi de ikke indeholder hvid peber. For det er ikke noget jeg lige har i mit køkken – og det skulle jo være nemt 🙂

Det skal du bruge:

125 gram smør

125 gram sukker

275 gram hvedemel

1 æg

1 tsk natron

1 tsk kardemomme

1/2 tsk kanel

Evt et meget lille skvæt hvid peber.

Rul ud til små kugler, på størrelse med et lille perleløg.

Bag ved 180 grader varmluft eller 200 grader alm. ovn i omkring 10minutter 🙂

Giv dem i et patentglas. Pynt med jutesnor!

Image-6

4. Hjemmelavede karameller går du ikke galt i byen med. Det er ret nemt og de smager godt!

Image-7

Image-8

Under ‘foodporn’ finder du en opskrift på hjemmelavede karameller med havsalt.

Du kan også gå direkte dertil her!

Pak dem ind i madpapir og giv dem i en fin dåse som denne fra Tiger.

5. En bid af himlen – hjemmelavet snickers.

De tager tid at lave, men det er nemt! Og så smager de himmelsk!

Image-4

Find dem her!

6. En smule wellness.

Det kan virke lidt barnligt at skulle lave sæbe, men jeg synes det er hyggeligt og hvem elsker ikke en lækker sæbe?

Du kan lave det helt fra bunden eller på snydemåden, hvor du smelter en smelteklar sæbe fra eksempelvis Panduro Hobby. Det koster cirka 70 kroner for et halvt kilo smelteklar sæbe og 50 kroner for æteriske olier – men dem behøver du ikke nødvendigvis!

Jeg kan godt lide det lidt rustikt, og fandt denne sæbe, som jeg gerne ville prøve at lave.

Image-9

Jeg havde ingen birkes, så jeg brugte nigellafrø, som også giver en krydret duft. Jeg brugte en olie, der hedder ‘frisk’ fra Panduro og grovvalsede havregryn til toppen.

Du kan også tilsætte tørret lavendel – det kan du eksempelvis købe i en pose fra Tiger!

Smelt sæben i et vandbad og tilsæt frø, birkes eller andet, samt æterisk olie.

Hæld derefter på en form og hæld havregryn på toppen omgående, så de kan nå at sætte sig fast i sæben inden den stivner. Lad det køle ned, inden du skærer sæben ud i barer.

Image-10

Image-11

Fold madpapir om, bind jutesnor om og pak en sæbebar i en cellofanpose og skriv en hilsen til din vært om din hjemmelavede, økologiske skrubbebar 🙂

Image-13

Image-14

7. Hjemmelavet theblanding.

Sidste år blandede jeg min egen the og gav den i et lille patentglas fra Søstrene Grene. Jeg syntes det var hyggeligt og det tror jeg også modtagerne syntes 🙂

Derfor har jeg gjort det igen i år. Min blanding består af en appelsinthe som basis, som jeg synes er meget juleagtig, og så 1/4 lakridsthe i forhold til appelsintheen. Så har jeg smidt en lille håndfuld nelliker i og nogle sukkerhjerter for synets skyld. Theen kan du faktisk bestille hjem på nettet, så du ikke skal ud og finde en biks, der har the, der ikke allerede er blandet 🙂

Image-15

Image-16

Dåsen er købt for 10 kroner i Tiger.  Køb eventuelt også en si til teen med til din vært, også til en 10’er i Tiger 🙂

Til én du kender, som IKKE foretrækker kaffe 🙂

8. Chokoladehjerter til varm mælk med chokolade.

Det er jo så enkelt men også så hyggeligt – og knap så dyrt som dem man køber! 

Køb en plade smelte chokolade – smelt og hæld på isterningforme. Jeg havde en gummiform med hjerter. Køl ned i 10-15 minutters tid og smid derefter i køleskabet i 5 minutters tid, så skulle de være klar til at du kan stikke træpinde i dem.

Put dem i en cellofanpose og giv den helt enkelt eller pynt med eksempelvis en kanelstang til at krydre den varme chokolademælk. Husk at fortælle modtageren at mælken skal være rigtig varm, for at chokoladen smelter ordentligt, eventuelt kan det varmes op sammen i en gryde 🙂

Image-17

Image-18

9. Blanding til varm kakao.

‘Mason jars’ er blevet ret populære efter de er blevet lavet i en udgave som drikkeglas. Men de kan også bruges til andet end at sylte og drikke af!

Fyld et glas med en blanding til en varm drik, eksempelvis kakaopulver og skumfiduser. Det er super hyggeligt! Glassets vintagelook gør det til en rigtig fin gave med en omgang snor om 🙂

Du kan også opgradere kakaoblandingen og lave en julet udgave;

Lav et lag med rigtig, udsødet kakaopulver, et lag med sukker, et lag med chokoladeknapper og til sidst et lag med knuste pebermyntestokke – haps! Tilsæt kun mælk og varm op, så har din vært en lækker varm juledrik!

Image-19

10. Blanding til cookies

Du kan også fylde sylteglasset med en blanding til at bage chokoladecookies. Læg lag af mel, sukker, chokoladeknapper og hvad der nu skal bruges efter den opskrift du synes og skriv på et manillamærke, at der blot skal tilsættes æg og mælk/vand og bages ved x antal grader i x antal minutter.

Eller måske en kageblanding til noget helt andet, efter din smag 🙂

Pynt igen med bånd om glasset, så har du en fin og hyggelig værtindegave!

Jeg lavede en sådan i mors’ dags gave sidste år, som du kan se her!

Du ønskes en rigtig dejlig juletid,

Sus ♥

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

Lakridscookies med hvid chokolade og tranebær