Spar dine penge og vær’ god ved miljøet!

Rimelig fesen overskrift – men hvordan skriver man lige en fængende sætning om at skære ned på sit madbudget, ved at skære ned på sit madspild og alligevel få spist varieret og sundt??
Nå men det er i hvert fald, hvad dette indlæg handler om, så måske det lige er noget for dig… Læs endelig med!
Min mand og jeg har et madbudget på kun 2000 kroner om måneden. Min søster og hendes kærestes er på 3000, og det samme er min pensionerede farmor og hendes mands. Jeg får tit kommentarer om, hvordan i alverden vi får det til at lade sig gøre, med tanke på, at vi ikke lever af spaghetti med kødsovs eller rugbrødsmadder. Faktisk tror jeg ikke vi spiser det samme mere end to gange om året!
Så derfor tænkte jeg, at jeg ville give nogle fif videre – ikke mindst fordi det i høj grad handler om ikke at smide mad ud, og derfor er super positivt for miljøet.
Jeg har lavet en liste med 10 gode råd, men først vil jeg gerne knytte en kommentar til nogle af rådene.
Holdbarhed:
For det første, så er der mange, der fuldstændig har misforstået datomærkninger. MINDST holdbar til, betyder ikke, at tingene skal kyles ud, når man når den pågældende dato. Det er en vejledende dato, som garanterer friskheden af produktet indtil den dato. Det betyder ikke nødvendigvis, faktisk sjældent, at produktet ikke er friskt efter denne dato. Jeg selv bruger slet ikke datomærkninger, andet end når jeg handler. Jeg bruger min næse..
Når jeg har åbnet mælken, drikker jeg den indtil den ikke lugter godt længere.
Mit pålæg får under ingen omstændigheder lov til kun at stå åbent i 3-5 dage, medmindre det er spist inden da. Det kan sagtens få lov at holde i 14 dage, alt afhængigt af, hvad det er. Jeg bruger igen min næse og kigger på madvarerne. Med kødpålæg kan man desuden mærke med fingrene, om det stadig væk er godt at spise. Får det en ‘slimet’ overflade, skal det smides ud.
Når jeg køber kød, fryser jeg det også ned på sidste anvendelsesdato.
Det betyder desuden, at jeg kan spare penge ved at købe kød, som er sat ned, fordi det er nået sidste holdbarhedsdato. Så får jeg fyldt min fryser med billige bøffer, fiskefars mm, og kan nøjes med at handle grønt ind i hverdagene. Det betyder også, at din lokale butik får mindsket sit madspild….
Planlægning:
En anden ting, der har en stor betydning for vores madbudget, er god planlægning. Hvis jeg vil have porre i min salat i dag, så laver jeg en porretærte i morgen, og eventuelt porrer rullet ind i bacon i overmorgen. Så får vi porrer tre dage i træk, men på tre forskellige måder. Intet porre bliver smidt ud, og vi skal ikke bruge penge på andet tilbehør til maden.
Det er enormt vigtigt for at mindske madspildet, at man bruger alle sine indkøb op, og det kræver, at man sætter sig ned og tænker over, hvordan man kan bruge ingredienserne til noget nyt hver dag, så det ikke bliver kedeligt, at spise det samme hver dag. For så er det klart, at man hellere køber noget andet, og så når de forskellige varer at blive gamle og kedelige og ender selvfølgelig i skraldespanden.
Det kræver noget øvelse i første omgang, og desuden noget god inspiration at lave nyt mad af de samme råvarer. Jeg har været meget glad for madopskrifter.dk, hvor man kan indtaste råvarer og finde opskrifter, der indeholder varen, man gerne vil bruge.
Maden:
Et andet fif, som vedrører madlavningen er, at forene sig med, at en salat ikke bliver speciel af, at indeholde 140 ingredienser. Vi har fast en pose spinat og et spidskål i køleskabet, og varierer vores salat ved eksempelvis at tilsætte kerner og jordbær den ene dag, gulerødder i strimler og fetaost dagen efter og noget helt tredje.
Det der faktisk varierer mine salater mest, er tilsætning af forskellige olier og salte/krydderier. Det kan give den samme salat en helt anden smag, at putte en basilikumolie eller citronsalt i. På den måde skal vi ikke fylde køleskabet med alverdens grøntsager, som man ikke når at få brugt, fordi man ikke ønsker at spise den samme salat hver dag – og der bliver mindre at smide ud, når det bliver blødt og kedeligt!
Spis desuden mættende mad – skyr eller græsk yoghurt er noget dyrere end almindelig yoghurt, men tilgengæld mætter det tre gange så meget, hvorfor det holder meget længere, når man slet ikke behøver de samme mængder = man køber ikke nær så meget af det. Det samme gælder grove typer af ris, mel og havregryn. Og så er det jo desuden langt sundere… Jeg har selv erfaret, at mine pakker med rugmel leverer pandekager i mange flere weekender end dem på hvedemel, og min græske yoghurt til to ugers morgenmad!
Standard køleskabet:
Mit køleskab indeholder som sagt altid spinat og spidskål. Men også en squash, tomater, en fedtfattig madlavningsfløde, en fraiche og ofte en pakke tortellini eller lignende.
Desuden har jeg altid flåede tomater og kød i fryseren. Så kan jeg altid løbe i netto og købe noget inderfilet af kylling, lave en tomatsauce og en salat og have mad klar på 20 minutter, hvis alt andet er glippet, og vi slipper for at være nødt til at bruge 300 kroner på aftensmad, og kan gemme dem til når vi rent faktisk trænger til mad udefra eller til at spise ude.
Indkøb:
Jeg vil også gerne slå et slag for at handle på nettet, hvis du gerne vil skære ned på dit madbudget. Jeg selv handler på Irma.dk, selvom min nabo er Netto. De har en tilbudsfane, med nye tilbud hver uge. Så når jeg en gang om ugen tjekker deres tilbud, planlægger jeg en hel uges mad ud fra deres tilbudsvarer. Så får jeg det leveret for 29 kroner og undgår fuldstændig impulskøb, som ofte kan gå slemt ud over madbudgettet.
Hvis man er snedig, kan man bestille levering 2 uger ud i fremtiden og bekræfte sit køb, som ikke bliver hævet før varerne bliver leveret. Så kan man redigere sin ordre en uge senere og få den nye uges tilbud med, og beholde tilbuddene fra forrige uge….
Juicetypen:
Hvis du har en juicer, så slipper du helt of holdent for madspild. Så kan du nemlig tage de råvarer som måske er nået at blive lidt kedelige og smide dem i din juicer – der er du alligevel ligeglad med sprødheden af grøntsagerne. Og så får du et godt skud vitaminer på ingen tid, og de kan også virke mættende. En super god investering, som man ikke kommer til at fortryde!
Samlet må det blive til en liste, der ser således ud:
- Holdbarhedsdatoen er vejledende – brug din næse og fornuft!
- Planlæg din aftensmad og undgå impulskøb, at skulle handle hver dag og at smide mad ud!
- Brug de samme madvarer på forskellige måder, indtil de er brugt op. Så undgår du madspild og skal ikke købe nye råvarer!
- Lad dig inspirere på nettet og af kogebøger. Så kommer ideerne nemmere til dig, når du planlægger din aftensmad for flere dage ad gangen og du får varieret dine måltider.
- Vær kreativ når du er i køkkenet og variér dine salater med krydderier og olier og ikke alverdens fødevarer. Krydderier og salte kan åbne nye verdener!
- Køb kød, der er nedsat fordi det er nået sidste holdbarhedsdato og frys det ned – så sparer du penge!
- Køb mættende madprodukter – græsk yoghurt fremfor sukkerfyldt jordbær yoghurt, spises ikke som slik, holder dig mæt længere, holder derfor længere og sparer på sigt i dit madbudget. (Og holder dig sund)
- Køb ind på nettet – så kan du planlægge din mad efter tilbuddene og undgå impulskøb.
- Hav en standardbeholdning i dit køleskab. Så har du altid til et nemt måltid og undgår at være ‘nødsaget til at købe fastfood’!
- Smid dine rester i juiceren og få brugt dine kedelige grøntsager, hvis der er smuttere. Et hurtigt skud vitaminer og minus madspild!
Hver søndag skifter de tilbuddene på Irma.dk – så bare kom igang 😉
God søndag,
Sus ♥
Super fedt indlæg. Vi et et par sidst i tyverne der har en drøm om at skære i madbudgettet. Vores budget er det dobbelte af jeres, men indeholder også alle husholdningsartikler. Køber I kun mad for jeres budget?