1. December

Genbrugsjulegaver

Denne jul har jeg besluttet mig for at prøve nogle grænser af og udfordre mig selv og min familie. Jeg har i flere måneder gået med tanker om, hvordan jeg kunne give gaveræset i julen en anden mening, og så tog jeg altså en beslutning, som må briste eller bære..

Dette år, er det første år i mit liv, hvor jeg føler, at min bevidsthed for alvor er ved at vinde over mit floksyndrom. Selvom jeg godt ved, at vi allesammen er på gal kurs i forhold til, hvad vi udsætter vores planet for, så er det svært at ‘gøre noget’, hvis alle andre ikke også er villig til det. For hvad gør mine små handlinger af forskel i det store billede? Det er ikke fordi jeg ikke har ændret på mine vaner, for det har jeg bestemt, men jeg har også sat grænser for, hvor langt jeg kunne eller skulle gå.

Jeg er en del af den samme kultur som de fleste andre danskere er – forbrugskulturen. Og gosh, hvor er den svær at slippe fri fra. Jeg er opdraget så markant anderledes end med de værdier jeg prøver at leve efter i dag. Min hjerne er i udgangspunktet programmeret til at spild er ligegyldigt og til at acceptere alle reklamers budskaber om, at deres produkter er uundværlige for mig.

Nu skal jeg på egen hånd prøve at omprogrammere den via logiske deduktioner – forbrug udleder drivhusgasser – drivhusgasser forårsager klimaforandringer – klimaforandringer kan have katastrofale implikationer -> forbruget skal altså reduceres.

Og efterhånden går det op for mig, at den tankegang; at mine små handlinger ikke betyder noget i det store billede, er præcis den tankegang der gør, at der ikke sker en skid.. Så siger alle andre jo det samme som jeg..

Og hvordan har tingene ændret sig igennem tiderne? Ved at nogen går en anden vej – og resten vælger at følge med!

Denne jul har jeg besluttet mig for at inddrage genbrug i julegaverne. Og jeg ville nok før i tiden have gættet på, at det ville være helligt område for mig. Og det synes jeg sådan set også er ok, hvis man har det sådan. Der er ingen der kræver, at vi allesammen skal reducere vores forbrug af nyproducerede varer 100 % fra i dag. Men der er et behov for en balance mellem nyt og gammelt.

Det tager jeg mere fat på i et kommende indlæg omkring dét at dele indlæg om nye produkter samtidig med at dele indlæg om, at vores natur og klima, og i øvrigt os selv, har brug for at vi skærer ned på vores forbrug. Det er et indlæg om, hvordan det er helt normalt at stille folk, der faktisk prøver at ændre deres vaner  til ansvar for, at de ikke gør det hundrede procent, fremfor at stille alle dem til ansvar, som ingenting gør.

Nå men, jeg kommer lige tilbage på sporet igen;

Det, der faktisk er hovedpointen her er, at denne jul prøver jeg at gøre det anderledes end jeg plejer, for at se, hvor langt jeg kan gå. Alle andre år, har jeg handlet alle mine julegaver på Black Friday og de penge jeg sparede, brugte jeg ofte på en lille ekstra ting til modtageren. Denne gang ville jeg gøre noget andet som et led i min egen læringsproces og i håbet om at sprede ringe i vandet. Jeg ville købe færre gaver og jeg ville i høj grad købe genbrug.

Derfor brugte jeg Black Friday til at undersøge alle genbrugsforretningerne i mit hood og købe gamle sager til julegaver. Jeg fik faktisk ikke købt så meget, men jeg fik købt nogle rigtig fine ting, og jeg vil så gerne dele dem med jer, sammen med nogle flere ideer til genbrugs-julegaver.

Jeg har købt en gammel keramikkrukke i dét look som jeg synes er meget oppe i tiden. Den rustikke keramik er vendt tilbage, både som krus, vase og beholder til duftlys. For 65 kroner, kom den med hjem, og jeg glæder mig til at pakke den fint ind.

Jeg fik også en gammel skål med det fineste mønster – jeg tror det er en bageskål ligesom de gamle, store lerskåle. Jeg har et kæmpe crush på den!

  

Jeg har også købt en ny gammel vare fra Sissel Edelbo – det er et brand, der laver nye ting ud af gamle materialer. Dette hårbånd er syet ud af en gammel indisk kimono, og jeg synes simpelthen det er så fint et koncept. I mine øjne går det også ind som genbrug, og jeg er sikker på, at modtageren bliver ellevild med det! (Det er i øvrigt ikke reklame, bare for at slå det fast – jeg er bare vild med dét brand!)

Så er der huen i pels, i bedste franske stil. Det er nok ikke hvem som helst, der vil modtage sådan én, men den er tidløs, elegant og ultra holdbar!

 Sissel Edelbo har i år også lanceret nogle meget smukke julekugler af gammelt avispapir, som er håndmalet. Jeg tænker, at det i mange år har været moderne at give julepynt fra Georg Jensen eller andre serier, der har lanceret en ny del til samlingen, hver jul. Derfor tænker jeg, at disse genbrugsjulekugler også kan være en rigtig fin og unik julegave!

Jeg fandt også en virkelig fin julegave til børn. Jeg køber selv meget legetøj (og tøj) til mine børn på Børneloppen i Valby, og det er så fint, fordi de er i en alder hvor tingene tilhører en meget kort læringsperiode og derfor hurtigt bliver kedelige. Men i de ‘rigtige’ genbrugsforretninger, der kan man altså finde nogle tidløse og specielle sager. Jeg fandt dette gamle musikinstrument , højst sandsynligt noget der kommer fra et musiklokale på en folkeskole. Det er simpelthen så fint, og hvornår i alverden bliver børn lige træt af sådan én?

 

I min lokale genbrugsbutik Smuk Brugt på Amagerbrogade (@smuktbrugt på Instagram), fandt jeg denne mega smukke vase i et lyst, nordisk look. Den forelskede jeg mig så meget i, at jeg måtte tage den med hjem som en tidlig julegave til mig selv. Der er så meget fint interiør ude i genbrugsforretningerne, så det er bare ud at finde det!

Jeg er selv helt tosset med gamle messingstager og kammerstager, og jeg tænker, at det er en rigtig fin julegave til én der godt kan lide at dække et æstetisk og stemningsfuldt bord!

Jeg har selv købt en gammel kammerstage med håndtag til min farmor. Hvert år får hun en julegave der afspejler noget fra året. Sidste år fik hun en lille bil med et juletræ på taget, med en lille historie om, hvordan mærkelige ting bliver trendy og pludselig kan findes alle vegne. I år får hun en historie om den varme sommer, om hvordan de fleste fik øjnene op for at klimaforandringer er for real, og at vi i højere grad skal genbruge som et led på nedskæring af emissioner. Derfor får hun et levn fra en tid hun selv levede i, og jeg har pudset den med tonsvis af knofedt.

Hun får altså også en sjov julekugle, og en historie om de skæve og farverige julekugler der er blevet moderne og også højst værdsat af mig selv..

 

Men hvad så med genbrugsgaver til mænd? Jeg har købt et barometer til min mand. Sådan én der viser om der er tør eller fugtig luft, og om der er stormvejr på vej. Jeg synes det er en mega sjov ting, og så er både han og jeg vild med det gamle jagtstue look eller måske er der noget sejlbådsagtigt over den. Fin er den i hvert fald! En anden ting kunne være gamle karafler til spiritus, som jo også er top moderne lige nu.

Den sidste ting jeg vil vise jer, (har i allerede set helt øverst), er faktisk også noget jeg har købt til mig selv, men som kunne inspirere til en brug julegave. Jeg har nemlig købt mig en genbrugstaske i kernelæder fra Bob & Lutetia Vintage på Amagerbrogade. (@bob_og_lutetia_vintage)

Den er perfekt patineret og så velholdt. Jeg købte selv en skoletaske i lys kernelæder, tilbage i 2010 og i dag er den nøjagtigt lige så brugbar men hundrede gange smukkere, med 8 års patina. Jeg bruger den stadigvæk som skoletaske, og nu har jeg fået mig en skuldertaske i samme look – det er lidt nemmere end at rende rundt med sin skoletaske med en pung og en læbestift i 😉

Det er altså en gave der holder, og som kan bruge mange år ud i fremtiden.

Det var mit bud på genbrugsjulegaver – jeg håber I er blevet inspireret og har mod på at opstøve guld i genbrugsforretninger.

Glædelig jul,

Sus ♥

4 kommentarer

 • Slinkypiinky

  Sikke dog et skønt indlæg!

  Jeg elsker også genbrug, og har givet det i gave længe (bare lige for at pudse egen glorie, ha ha!) – men det er ikke alle der er vilde med at modtage det – har jeg erfaret.
  Men jeg bliver ufortrødent ved!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Jeg erfarede det samme denne gang – nogen blev så mopsede, at de end ikke kunne skrive tak for gaven. Men ved du hvad? Så får de sgu bare ikke flere gaver. Basta.
   Keep up the good work!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Seriøst, jeg vil også give genbrugsgaver i år. Der står altid på min ønskeliste, at tingene gerne må købes brugt, så nu vil jeg sgu også gøre det den anden vej! Flere genbrugs og hjemmelavede gaver kommer under juletræet i år 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

   Det er så fedt at ønske sig genbrug, for så kan man pludselig ønske sig nogle ting man virkelig ønsker sig, men som man synes er for dyre at smide på en ønskeliste med nypris! Selvfølgelig kan du gøre det samme den anden vej, go go go! 😁

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs også

1. December